Gradovi

Šta sme ministar, kako to vidi narod,“cenzus koalicija“…

BEOGRAD – Raspravu o amandmanima na predloženi zakon o policiji danas je obeležila polemika ministra policije Nebojše Stefanovića i čelnika Pokreta „Levica Srbije“ Borislava Stefanovića na temu da li ministar može da tretira građane na osnovu političkog opredeljenja ima li pravo na svoj stav.

Poslanik Stefanović je najpre predložio amandman prema kome su zaposleni u MUP-u i policiji, pa i ministar, dužni da jednako postupaju prema svima, bez obzira na rasnu, polnu ili nacionalnu pripadnost, njihove različitosti na osnovu porekla, rođenja, veroiposvesti, političkog ili drugog uverenja.

On, međutim, tvrdi da je ministar, suprotno tome, u mnogim situacijama na potpuno nejednak način tretirao građane zbog političkog opredeljenja, a koje nije i političko opredelenje njegove stranke.

„Vi možete uvek u svojoj stranci da iznosite političke stavove o ljudima koji su, po vama, osumnjičeni ili se sumnjiče da su uradili ovo, oduzeli novac od hendikepirane dece, ali vi kao ministar, kada to izražavate kroz političku prizmu, dubinski narušavate pravosudni sistem, istragu i instutuciju koju vodite… Verujem da ne želite da pravite od policije partijsku policiju“, rekao je poslanik Stefanović.

Ministar mu je odgovorio da su građani imali prilike da vide kako je izgledala partijska država za vreme prethodnih vlada, poručivši da ministar ima pravo na stav, a da će građani na izborima iskazati da li taj stav podržavaju ili ne.

„Oni na kraju, kao ultimativni sudija, zauzmu položaj i kažu da li smo radli dobro ili ne“, rekao je ministar, primetivši da je u redu kada neki visoki predstavnici režima, koji 14-15 godina vladaju u nekoj organizacionoj jedinici države, izađu i na konferenciji za novinare govore kao predstavnici stranke, nanoseći uvrede svim drugim građanima koji drugačije razmišljaju.

Šef poslanika SNS Zoran Babić umešao se u raspravu rekavši da bi voleo da „neki izbace nervozu zbog toga što nisu pozvani na sastanke ‘cenzus koalicije’, pa frustraciju zbog toga žele da leče u parlamentu, iznoseći neistine“.

Babić je odbacio tvrdnje da su akcije policije politički motivisane, podsetivši da je u akciji „Rezač“ uhapšen i član GO SNS, jer, podsetio je, za SNS i premijera Aleksandra Vučića u borbi protiv korupcije i kriminala nema zaštićenih, ni članskom kartom, ni poznanstvima.

Demokrata Dragan Šutanovac poručio je da bi minsitar morao da se suzdrži od kmentara koji se tiču stranaka, jer to nije njegov posao i jer mu je posao da štiti sve građane, bez obzira kojoj stranci pripadaju.

Vlada Srbije je od 340 amandmana na predloženi zakon o policiji prihvatila 104, a među predloženim amandmanima je i zahtev LSV za osnivanje pokrajinskog sekretarijata policije.

Poslanici LSV su objasnli da ne žele formiranje paralelnih policijskih snaga i da Vojvodina treba da ima svoju policiju, a ministar je ponovio da je ta ideja neprihvatljiva i da je pokrajinska policija deo policije Srbije.

Foto Tanjug/M.Đoković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh