Novosti online

Шта Срби студирају у Словенији

У академској 2015/2016 години Универзитет у Љубљани је уписало укупно 125 студената са српским држављанством, још 30 их је тамо у оквиру студентске размене. У истом периоду, 29 их је дипломирало. Највеће интересовање је за Факултет за поморство и промет, Биотехнички факултет, Филозофски, као и Економски факултет.

Универзитет у Љубљани се налази на Шангајској листи 500 најбољих универзитета на свету (између 400. и 500., док је Универзитет у Београду између 300. и 400.). Основан је 1919. године, тренутно има 42.922 академаца (1.865 странаца) и 5.481 професора.

– Један од циљева стратегије интернационализације Универзитета у Љубљани је и повећање броја студијских размена. У академској години 2014/2015 за студијску размену одлучило се 30 студената из Србије. Отприлике два одсто студената Универзитета у Љубљани сваке године одлази на студијску размену на универзитете у Србији, а највеће интересовање је за економију и фармацију – каже за наш лист проф. др Иван Светлик, ректор Универзитета у Љубљани.

У академској 2014/2015. години, у Србију је из Словеније на студијску размену дошло десет студената. Прошле године, Универзитет у Љубљани су завршила три студента основних студија, 16 мастер и 10 студената докторских студија, што је укупно 29 студената из Србије.

– Како је Словенија чланица ЕУ, нашим студентима Универзитет у Љубљани пружа већу проходност за даље школовање, а у поређењу са другим студентима Европе, Срби се сматрају веома успешним – истиче др Иван Светлик.

Питамо на којем језику се студира у Словенији и како изгледају пријемни испити. Ректор одговара да су сви студијски програми на словеначком језику, а неки додатно и на енглеском. Нема пријемног испита за српске студенте, сем за уметничку академију.

– На седници Министарства образовања, науке спорта Словеније и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, 2014. године потписан је споразум о сарадњи. Једна од његових главних чланова је да држављани Србије могу похађати основно, средње и високо образовање у Словенији, под истим условима као и грађани Словеније и обрнуто, што подразумева узајамно ослобађање школарине – наводи наш саговорник

Надлежна министарства су споразумом договорила и годишњу размену 18 стипендија у трајању од три до шест месеци, за све кандидате до 26 година. Стипендистима је обезбеђен смештај као и стипендија у износу који је утврђен националним законодавством обе земље. Државе ће подстицати учење српског и словеначког језика. Споразум је ступио на снагу у школској и студијској години 2014/15, а потписан је на пет година уз могућност продужетка до тренутка када Србија постане чланица ЕУ. Захваљујући споразуму српски студенти могу да студирају под истим условима као и студенти Словеније, за које су основне студије бесплатне.

Студенти из Србије који се определе за Универзитет у Љубљани, на располагању имају факултет за социјални рад, електро инжењеринг, здравствени факултет, факултет за администрацију, поморство и промет, са којима немају прилике да се сусретну на домаћем терену.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh