• Gradovi

  Šta to nismo uradili, nema „zavrtanja ušiju“ Srbiji tek tako

  Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će evropskim zvaničnicima na predstojećem samitu u Parizu da Srbija ostaje posvećena napretku, reformama i evropskom putu, ali da niko ne treba da misli da se Srbiji tek onako mogu „zavrtati uši“.

  BEOGRAD – Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će evropskim zvaničnicima na predstojećem samitu u Parizu da Srbija ostaje posvećena napretku, reformama i evropskom putu, ali da niko ne treba da misli da se Srbiji tek onako mogu „zavrtati uši“.

  „Nisam naročito uplašen spiskom zvanica pa da ne smem da iznesem šta je srpski stav“, rekao je premijer na pres konferenciji i dodao da očekuje podršku od EU zvaničnika, uključujući Angelu Merkel, Matea Rencija, Fransoe Olanda i drugih i da će tražiti jasne odgovore zašto se Srbiji ne otvaraju poglavlja.

  Vučić je rekao da je Srbija uradila sve što je trebalo za otvaranje poglavlja 23 i 24, da nije mogao da sakrije razočarenje u razgovoru sa brojnim zvaničnicima EU što do toga nije došlo, te da očekuje da se Srbiji objasni šta je to što nije uradila.

  „Iako nisam mogao da sakrijem razočarenje u razgovoru sa brojnim evropskim zvaničnicima juče i danas, više ni reč neću reći. Mi smo svoj posao obavili i niko iz EU ne može da kaže da je Srbija kriva“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

  Dodao je da u nedelju putuje u Pariz, na Samit lidera Zapadnog Balkana i EU, gde očekuje da mu se kaže gde je Srbija pogrešila i da kaže šta Srbija misli.

  „A, misli da nastavi svoj evropski put, ali Srbija želi i traži poštovanje za svoj narod i svoju vladu. Ako nismo uradili nešto kako treba kažite nam šta je to, ali nemojte da mislite da bilo ko ima pravo da nam zavrće uši bez razloga“, istakao je Vučić.

  Poručuje da Srbija ne želi da učestvuje „u igrarijama iz komšiluka“, gde podižu ogradu, maltretiraju građane i decu šest sati, tobož zbog migranata, iako tamo nikada nijednog migranta nije bilo.

  Kaže i da je Srbija htela da uzvrati, ali da to ne treba da radimo, budući da su to „besmislene dečačke igrice“.

  „Uopšte ne razumem neke ljude. Srbija je posvećena napretku, od svojih ideja ne odustajemo. Ta politika za koju su mnogi govorili da je nemoguća polako daje rezultate“, naglasio je Vučić.

  „Uveren sam u podršku Angele Merkel, Francuske, Junkera, Mogerini. Na njima je da odluče, ako hoće, hoće, ako neće, neće“, rekao je Vučić.

  On je rekao da ne veruje da je odnos Srbije prema RS doprineo odluci EU o ne otvaranju poglavlja i napomenuo da će Srbija i dalje negovati posebne odnose sa RS, u duhu i u skladu sa Dejtonom, te našim zakonima.

  Navodeći da nikada nije najavio da će poglavlja biti otvorena do kraja juna, Vučić je rekao da nije čuo nijedan argument o tome šta Srbija nije uradila.

  „I danas kažem, ako hoće da nam otvore poglavlja, hoće, ako neće, neće“, rekao je Vučić.

  Ne terajte me, kaže Vučić, da komentarišem zahteve Hrvatske u vezi sa poglavljima 23 i 24.

  „Mi ćemo u Tabankutu da asfaltiramo ulice, da damo novac za njihove novine, ali onda ćemo da postavimo ptianje šta su Srbi u Hrvatskoj dobili, da li su dobili struju ili ne… Ali, prvo ćemo da uradimo svoj posao“, rekao je Vučić.

  On je naveo da to razumeju i svi u Evropi i da su ga zato mnogi zvali u prethodna dva dana.

  Istakao je i da otvaranje poglavlja ne dovodi u pitanje evropski put Srbije, kojim će Srbija nastaviti.

  Ne mogu nas uvući u svađe i sukobe u regionu

  Predsednik vlade Aleksandar Vučić kaže da nije razumeo celu hajku u vezi sa 11. julom i Srebrenicom, da u njoj nije ni učestvovao, niti joj doprineo, i poručio da će nastaviti sa odgovornom politikom i neće dozvoliti da Srbiju uvuku u svađe i sukobe u regionu.

  Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će Srbija poštovati druge narode, ali da nikome neće dozvoltiti da gazi Sribju i srpski narod.

  „Srbija nije otirač nikada bila, pogotovo ne danas. Biće sve snažnija i jača, ekonomski, otvorenija prema svetu, komšijama i prijateljima i samo će prijateljstva da gradi“, rekao je Vučić.

  On je istakao da Srbija nikome ne preti i da ne žleli da se svađa, ali da on zna kome Srbija smeta.

  „Apsolutno niko od nas, ali je nekome trebalo da konstruiše priču kako bi nas uvukao u sukobe na Balkanu, upravo zbog naših uspeha“, rekao je Vučić.

  Srbija je pre dve godine bila na ivici ambisa i mnogi su očekivali da će nastaviti da pada, rekao je Vučić i primetio da je to pozadina pokušaja uvlačenja Srbije u blato svađa i sukoba.

  Srbija će nastaviti sa svojom ozbiljnom, odgovornom politikom, koja podrazumeva isključivanje svađa i horskih odgovora kojim se možda dobijaju poeni na domaćoj političkoj sceni, ali Srbiji ne donose ništa, rekao je Vučić.

  Naglasio je da mnogima smeta u regionu i svetu odgovara stabilna, snažna i jaka Srbija, koja posle 36 godina može da kupi helikoptere, koja leti za Njujork, jedina od 11 zemalja u regionu, Srbija u kojoj Kinezi otvaraju Železaru, koja ima otvoren put na evropsko i evroazijsko tržiste.

  „Zato će mnogi da pokušaju da uvuku Srbiju u tu vrstu blata, jer im mi odgovaramo kao gubavi. Neće nas uvući u te stvari, mene lično mogu da vređaju koliko hoće, nijednu ružnu reč neću da kažem ni o jednom od njih, poštovaćemo druge narode, ali nikome nikada nećemo dozvoliti da gazi naš narod i Srbiju“, poručio je Vučić.

  Na pitanje da li ti pokušaji stižu iz regiona ili i sveta, on je rekao da nema nikakve sumnje u to, da je uočljivo da su priče o varničenju i sukobima između dve strane počele posle par dana, a da on nije rekao ni jednu rečenicu osim one one da sa BiH želi najbolje odnose, ali da neće dozvoliti da Srbiju gaze.

  Vučić je rekao da je Srbija, od prošlogodišnjih događaja u Srebrenici, upućivala samo poruke mira.

  „U skladu sa arapskom poslovicom – kad vas neko gađa kamenjem, možete da pravite zidove ili mostove. MI smo kao vlada pravili mostove“, rekao je Vučić.

  Dodao je da Srbija poštovala poruku iz Srebrenice da ne dolaze u Potočare.

  „Ako vam smeta to što ćemo da stavimo cvet, položimo venac, mi nećemo doći“, relkao je Vučić, naglasivsi da niko nikada nije rekao da misli da novcem može da oda poštovanje.

  Podsetio je da predstoji niz različitih godišnjica, poručivši da je ponosan što je predsednik vlade zemlje koja poštuje i tuđe žrtve, ali ume i da otvoreno govori o zločinima koji su počinjeni nad Srbima.

  Kaže da mnogi ne žele napredak Srbije jer ne mogu svi da gledaju u budućnost.

  „Ne mogu da vam objasnim koliko se radujem Železari koja je preuzeta, razgovorima o Fijatu, u to gledam, a neko se raduje i kaže ej vi Srbi, zločinci i kriminalci, tako misle narednih 200 godina da nam ponavljaju. Dosta je sa tim. Oni koji su zločinci odgovaraju pred sudom, znam da se neki slobodno šetaju koji su kopali oči, ovde takvi ne šetaju slobodno ili ako ga znate pokažite nam ga“, rekao je Vučić, podsećajući i da još uvek niko nije odgovarao za strašan zločin u Varivodama u akciji „Oluja“.

  Vlada u roku, opoziciji se žuri na more…

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će vlada biti formirana u zakonskom roku, dodajući da pre toga želi dobro da izmeri i izvaga, i da hoće ljudi koji su spremni da se bore.

  „Ima još stvari koje želim da rešim i da vidim, da bismo doneli pravu odluku. Kada dođete u ovakvu tešku situaciju u regionu i kada dođete u tešku situaciju po pitanju nekih drugih hajki i harangi onda možete da izmerite da li neko želi ili ne želi da se bori. Mada sam i u prethodne dve godine to, čini mi se, prilično dobro mogao da izmerim“, rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

  On je ponovio da će vlada biti formirana u zakonskom roku i „zahvalio“ političkim pritivnicima koji, kako je rekao, žele da mu daju više vlasti u ruke.

  „Ali, znam ja da to nije zbog toga, znam da je to zbog slane vode i sunca, čeznu da se sunčaju što pre. To im je glavni motiv, a ne to da bi meni dali malo više vlasti u ruke, ali ne brinite, biće sve u zakonskom roku“, rekao je Vučić.

  On je poručio opoziciji da vlada funkcioniše normalno, a odgovrajući na pitanje kako reaguje na opozicine lidere i stranke koje zahtevaju da se što pre formira vlada, Vučić je upitao:

  „Što, da bi oni što pre išli na more? Je l’ to razlog? Nisam razumeo. Kao što vidite ja sam jutros u četiri ustao da bih otišao u Torino, da bih stigao da se vratim nazad da radim…“, rekao je premijer i dodao:

  „Nastavljamo da radimo, vlada funkcioniše, ja o moru ne razmišljam, a i njima bih preporučio da razmišljaju o ovome što dolazi za tri godine i devet meseci da bi se makli sa pet bar do osam, ako ne mogu da dođu do tog dvocifrenog procenta…mnogo bolje nego da gledaju da li će da se brčkaju na Brionima, Maldivima, Mikonosu, Santoriniju, ne znam ni kako se zovu sva ta ostrva“, poručio im je Vučić.

  Nekima je politička agenda da zaustave Srbiju

  Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da neke članice EU mogu da zaustave otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije, ali ne i privredni rast i rast ugleda u svetu.

  Vučić nije hteo da kaže na koje države misli:

  „Sami su se time hvalili, kako su mnogo uspešni što su Srbiju zaustavili. Zašto bih imenovao nekoga kome je to jedina politička agenda“.

  To, kako je primetio, ne može da zaustavi Srbiju.

  „Pošto se sami hvale, neka se hvale još malo, ali ne mogu da nam zaustave ekonomski rast i ugled u svetu“, kaže Vučić.

  Vučić za najbolje, a ne „tehničke“ odnose sa V. Britanijom

  Srbija želi najbolje odnose sa Velikom Britanijom i nastaviće da ih razvija, iako nam nije jasno kakve su to „tehničke prepreke“ koje su tu zemlju sprečile da se saglasi s otvaranjem poglavlja u pregovorima sa Srbijom, ali ne i Crnom Gorom i Turskom, poručio je danas mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

  „Ne razumem čije su to igre. To je kao kad igrate košarku, igrate dva na dva, odigrate sve dobro, a da li je sudija sudio običan ili težak faul – to nije do vas. Mi smo uradili ono što možemo da uradimo. Ko će znati šta je tu ko hteo“, rekao je Vučić novinarima u Vladi.

  Upitan da li ga je iznenadio stav Velike Britanije po pitanju otvaranja poglavlja sa Srbijom, Vučić je rekao da je čuo bezbroj objašnjenja za stav te zemlje, koji uglavnom idu od toga da su tehničke prirode, ali da mu nije jasno kako za Srbiju postoje razlozi tehničke prirode, a za Crnu Goru i Tursku ne.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com