Gradovi

Štajnmajer: Evropa pred možda najozbiljnijom pretnjom miru

ZAGREB – Šef diplomatije Nemačke Frank Valter Štajnmajer izjavio je da se Evropa nalazi pred možda najozbiljnijom pretnjom miru i bezbednosti od završetka Hladog rata.

Nemačka je od 1. januara preuzela predsedavanje OEBS-om, a Štajnmajer u intervjuu za agenciju Hina ukazuje da su stanje u Ukrajini, ponovno uspostavljanje bezbednosti i vraćanje izgubljenog poverenja u Evropi, te ljudska prava, prioriteti nemačkog predsedavanja ovom organizacijom.

Prema njegovim rečima, razvoj događaja u Ukrajini od 2014. pokazuje koliko je OEBS „neophodan za Evropu“.

Bez posebne posmatračke misije, ističe Štajnmajer, ne bismo toliko napredovali u deeskalaciji i povlačenju naoružanja (…) i sada moramo brzo doneti odluke o produžetku mandata i o proračunu misije kako bi posmatrači i dalje mogli raditi svoj važan posao.

Mišljenja je da bilo kakav uspeh u okviru mirovnog procesa iz Minska „ne bi bio zamisliv bez OEBS-a“, što je organizaciju vratilo natrag na pozornicu međunarodne politike.

„Već sada možemo reći: dosadašnji mandat misije pokazao se dobrim“, rekao je ministar i podsetio i na nerešene evropske sukobe u Pridnjestrovlju, Nagorno Karabahu i južnom Kavkazu.

„Iskreno govoreći, ne želim se pomiriti s time da se ti sukobi, s određenim fatalizmom, nazivaju „zamrznutima“. Svake godine ljudi pate jer razvoj u pogođenim regijama stagnira. Malim, ali konkretnim koracima želimo stabilizovati primirje“, rekao je šef nemačke diplomatije, pritom ističući da je za ponovno uspostavljanje sigurnosti na kontinentu ključno vratiti poverenje u samu Evropu.

„Mnogo je poverenja u Evropu izgubljeno proteklih godina. Ponovna izgradnja tog poverenja je teška – ali ona nema alternativu“, poručio je Štajnmajer.

Što se bezbednosti tiče, osvrnuo se i na terorističku pretnju i ocenio da se niti jedna zemlja ne može sama nositi s time.

„U narednim godinama stoga moramo ojačati antiterorističke sposobnosti svih 57 zemalja OEBS-a. Švajcarska i Srbija, kao naši prethodnici u predsedavanju OEBS-om obavile su važan posao na tom području. Mi ga želimo nastaviti – između ostalog organizovanjem međunarodne konferencije za suzbijanje terorizma ovog leta u Berlinu“, rekao je ministar.

Takođe je istakao da se, poput problema terorizma, ni izbeglička kriza ne može rešiti „nacionalnim pristupima“, pa su zajednička nužna rešenja.

„Stoga je upravo sada veoma važno da se odlučno suprotstavimo nesnošljivosti, diskriminaciji i ksenofobiji na području OEBS-a“, poručuje ministar i ističe da će nemačko predsedavanje, „delom i zbog istorijske odgovornosti“, staviti poseban naglasak na ove teme.

Zalaganje za ljudska prava i temeljne slobode, poručio je Štajnmajer, nalaze se na vrhu prioroteta OEBS-a. Takođe, nije zaboravio spomenuti i dobro vođenje vlade kao važan kriterijum za održivu ekonomsku razmenu, „a oboje je od odlučujuće važnosti za izgradnju poverenja“.

AP Photo/Alik Keplicz

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh