Novosti online

Штајнмајер: Европа пред најозбиљнијом претњом миру

ЗАГРЕБ – Шеф дипломатије Немачке Франк Валтер Штајнмајер изјавио је да се Европа налази пред можда најозбиљнијом претњом миру и безбедности од завршетка Хладог рата. Немачка је од 1. јануара преузела председавање ОЕБС-ом, а Штајнмајер у интервјуу за агенцију Хина указује да су стање у Украјини, поновно успостављање безбедности и враћање изгубљеног поверења у Европи, те људска права, приоритети немачког председавања овом организацијом. Према његовим речима, развој догађаја у Украјини од 2014. показује колико је ОЕБС „неопходан за Европу”.

Без посебне проматрачке мисије, истиче Стајнмајер, не бисмо толико напредовали у деескалацији те повлачењу наоружања (…) и сада морамо брзо донети одлуке о продужетку мандата и о прорачуну мисије како би проматрачи и даље могли радити свој важан посао. Мишљења је да било какав успех у оквиру мировног процеса из Минска „не би био замислив без ОЕБС-а”, што је организацију вратило натраг на позорницу међународне политике.

„Већ сада можемо рећи: досадашњи мандат мисије показао се добрим”, рекао је министар и подсетио и на нерешене европске сукобе у Придњестровљу, Нагорно Карабаху и јужном Кавказу.

„Много је поверења у Европу изгубљено протеклих година. Поновна изградња тог поверења је тешка – али она нема алтернативу”, поручио је Стајнмајер.

Што се безбедности тиче, осврнуо се и на терористичку претњу и оценио да се нити једна земља не може сама с тиме носити.

„У наредним годинама стога морамо ојачати антитерористичке способности свих 57 земаља ОЕШ-а. Швајцарска и Србија, као наши претходници у предсједању ОЕБС-ом обавиле су важан посао на том подручју. Ми га желимо наставити – између осталог организирањем међународне конференције за сузбијање тероризма овог лета у Берлину”, рекао је министар.

Такође је истакао да се, попут проблема тероризма, ни избегличка криза не може решити „националним приступима”, па су заједничка решења нужна.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh