• Gradovi

  Стаматовић: Зашто је неки Мохамед Али Рашед Алабар српској влади пречи од Златибора и Западне Србије!

   

  Чајетина, 24.8.2017 – Док се српска влада, после толико година, тек пре месец дана, смиловала да општини Чајетина изда дозволу за изградњу последње, пете, али не и за прве четири фазе „Златиборске гондоле“, Синиша Мали, очигледно, нема таквих брига, па већ за пролеће најављује изградњу гондоле од Калемегдана до парка Ушће, једнако као што је, заједно са својим пријатељима из врха државне власти, преко ноћи, заобилазећи закон, „почистио“ простор за изградњу, арапског „Београда на води“ (БНВ) – изјавио је председник општине Чајетина и први човек Здраве Србије (ЗС), питајући Владу Србије зашто јој је пречи неки Мохамед Али Рашед Алабар из Абу Дабија од српског Златибора.

  – Уговор о почетку изградње БНВ, од 26. априла 2015, потписалo је ресорно министарство Владе Србије, а извесни Мохамед Али Рашед Алабар се потписао два пута, једном као заступник компаније „Belgrade Waterfront Capital Investment LLC” (BWCI), други пут, испред наводног „гаранта“ пројекта “Al Maabar International Investment LLC “ (које се отада нигде не помиње), а за домаће предузеће БНВ које је требало да преузме на себе и пројекат и бесплатно коришћење 177 хектара најскупљег земљишта у Београду, потписао се човек који више није у управи БНВ. Само два дана потом, државни правобранилац, у име Владе Србије, захтева да Републичка комисија за заштиту конкуренције заштити податке наводног арапског инвеститора, тј. да не мора, по српском закону, да прикаже своју власничку стурктуру и приложи списак са њим повезаних лица! – подсетио је Стаматовић, истичући да је, према томе уговору, предузеће BWCI, основано само месец и по пре тога у Абу Дабију са нула (0) динара капитала и које више не постоји у регистру фирми у УАЕ, постало је власник 68 одсто БНВ, а држава Србија само 32 одсто!

  Милан Стаматовић каже да, супротно тврдњи Синише Малог, земљиште, наводно у државној својини, на Савском амфитеатру није само изнајмљено предузећу „Београд на води“ д.о.о, већ је, чланом 9.5 Уговора од 26.5.2015, предвиђена могућност конверзије односно преласка земљишта датог под закуп на 99 година, без накнаде, у својину БНВ! Јер, чланом 7.1.7. БНВ стиче и право управљања државним земљиштем, као и убирањем прихода и накнада за изнајмљивање простора, чак и за паркинг места, па чак и да прода „државно“ земљиште које „не буде приведено намени“!

  Као свој неновчани улог у БНВ, држава Србија је унела и две и по хиљаде квадрата зграда „Симпа“ и „Искре“, а у енглеској верзији се помиње и могућност да БНВ бесплатно (!) користи или „преда на коришћење трећим лицима“ чак и групу зграда у садашњој Савамали, попут хотела „Бристол“, „Фабрике хартије“, окретнице вагона код Газеле, али и зграда Главне железничке станице и Поште, тј. десетине хиљада квадрата већ изграђеног простора, с тим да је зграда „Геозавода“, од 6.300 квадрата, већ бесплатно уступљена БНВ-у на 30 година! – набраја Стаматовић, напомињући да БНВ не плаћа ни комунално опремање, а вољом Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине није било у овавези ни да изради Студију о процени утицаја на животну средину, па се још и Република Србија, приде, обавезала да уради и реконструкцију обалоутврде на тој десној обали Саве, где се гради БНВ!

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com