Gradovi

Standard i Purs promenila kreditni izgled Srbije na stabilni

BEOGRAD – Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard i Purs promenila je kreditni izgled Srbije sa negativnog na stabilni, dok je kreditni rejting zadržan na nivou BB minus, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Izgledi Srbije poboljšani su, kako piše, zahvaljujući uspešno sprovedenim merama fiskalne konsolidacije tokom 2015.

Pored te činjenice, kako se navodi u saopštenju, promeni kreditnog izgleda su doprimnele i smanjene spoljnotrgovinske neravnoteže, otpočinjanje procesa strukturnih reformi u javnom sektoru i oporavak ekonomske aktivnosti.

Prema navodima iz saopštenja ove rejting agencije, a koje prenosi Ministarstvo, umerene stope BDP-a podržane investicijama, uz uspešno sprovođenje sporazuma sa MMF-om, doprineće održavanju poverenja investitora u Srbiju.

Strukturne reforme koje sprovodi Vlada Srbije, podržane „stand by“ aranžmanom zaključenim sa MMF-om, prema očekivanjima Standard i Pursa, u narednom srednjoročnom periodu stabilizovaće javne finansije i smanjiti učešće države u ekonomiji.

Pozitivnim za kreditni rejting ocenjuje se i otvaranje prvih poglavlja u procesu evro integracija.

Standard i Purs će povećati kreditni rejting Srbije u narednom periodu ukoliko se nastavi sprovođenje programa fiskalne konsolidacije, sprovedu neophodne strukturne reforme i ostvari napredak u procesu ekonomske i institucionalne integracije u EU.

http://www.freeimages.com/photo/euro-chart-1-1057147

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh