• BG

  Дачић: Стање на КиМ далеко од стабилног, решење само дијалогом

  Министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је  на седници Савета безбедности УН на дијалог и решавање косовског проблема мирним путем, уз проналажење компромисног решења, те истакао да је на КиМ стање далеко од безбедног и стабилног, због чега, поручио је, не треба ни размишљати о смањивању мисије УНМИК-а, преноси Танјуг.

  Дачић је на седници Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на КиМ упозорио и да, према сазнањима Србије, приштинске власти спремају напад на север КиМ и позвао УН да озбиљно схвате његово упозорење.

  „Желим да тога сви овде будете свесни и зауставите приштинску ратну машинерију пре него што изазове ново крвопролиће. И да вас подсетим да је задатак КФОР да заштити мир и безбедност свих, па и Срба на КиМ. И тражим од вас одговор хоћете ли то да учините или не. Пошто сам сигуран да можете”, рекао је Дачић.

  Према његовим речима, наставак мандата УНМИК од кључног значаја за судбину многих људи на Косову и Метохији, по свим питањима од значаја за доследно спровођење задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

  „У супротном, послала би се порука Србима да неће моћи да остану и да живе на тлу својих предака, а расељенима да тамо нису добродошли, што би представљало испуњење циљева Приштине”, упозорава он.

  Дачић је рекао да се нада да ће сви у СБ УН недвосмислено рећи шта је за дијалог потребно – а то су две стране које се понашају рационално и одговорно, које су спремне на разговор, али и да спроведу договорено.

  „У преговорима вођеним у Бриселу једна страна се тако понаша од почетка, друга не”, рекао је Дачић.

  Он је навео да је Приштина претходне недеље саопштила да не планира да спроведе ништа од договореног Бриселским споразумом, укључујући и формирање Заједнице српских општина.

  „Та изјава Хашима Тачија нас наводи да се запитамо шта смо све ово време радили. Јер ако се постигне договор, а онда се он од стране Приштине не спроведе шест година и након тога отворено одбаци, поставља се питање да ли је то уопште био дијалог”, рекао је Дачић.

  Он је оценио да тиме није преварена и оштећена само Србија, коју је читава међународна заједница охрабривала на дијалог и позивала на уздржаност и стрпљење, упркос томе што Приштина није спроводила договорено, већ је доведен у питање кредибилитет ЕУ која је свој потпис ставила на Бриселски споразум и тиме гарантовала његово спровођење.

  Истакао је да је Београд потписао Бриселски споразум искључиво зато што је њиме гарантовано оснивање ЗСО, али да представници Приштине не само да су отворено рекли да неће спровести договорено, него су отворено запретили ЕУ да ће, пошто су незадовољни третманом који имају, размотрити уједињење са Албанијом уз припајање још три општине са југа Србије.

  „Да ли се ово може сматрати озбиљном и одговорном страном са којом треба да наставимо разговоре? И ко сада може да нас увери да се Приштина неће на исти начин према овом процесу понашати и убудуће”, упитао је Дачић.

  Додао је да томе треба додати и претеће поруке албанског премијера Едија Раме о уједињењу Албаније са такозваним Косовом, на које нико не реагује и преко којих се олако прелази уз објашњење да оне нису озбиљне.

  Дачић је подсетио и да је пре две недеље на северу КиМ спроведена акција РОСУ чији је, каже, циљ био застрасивање преосталог српског становништва.

  „Уколико оваква недопустива акција прође без широке осуде, укључујући и осуду од стране овог високог тела, она ће испунити свој прави циљ, а то је застрашивање и угњетавање српског становништва на Косову и Метохији”, истакао је Дачић.

  Он је, наводећи да је ухапшен и службеник УНМИК Михаил Красношчоков, што значи, додаје, да ни припадници мисије више нису сигурни.

  Министар је навео да дешавања на Косову и Метохији протеклих недеља, али и протеклих месеци, показују да је неопходна повећана алертност међународне заједнице, улагање више напора и активније деловање међународних организација на Косову и Метохији.

  Наводећи да поједине чланице СБ залажу за стратешку ревизију мандата УНМИК-а, њено смањивање, па чак и гашење, Дачић је рекао да је у овом тренутку тешко размишљати, а камоли деловати у правцу било каквих промена.

  „Ваљда је сада свима јасно колико смо данас далеко од стабилне и безбедне ситуације на КиМ која не би захтевала пажњу овог тела. Ризик од погоршања ситуације на терену може вишеструко да кошта, а у контексту свих дешавања у протеклом периоду сигуран сам да нико не жели да преузме тај ризик”, истакао је Дачић.

  Он је навео и да се ситуација на Косову погоршала док је Савет безбедности расправљао колико пута годишње треба расправљати о том питању, те, између осталог, навео да је Приштина кренула у процес трансформације КБС у војску Косова, усвојила резолуцију о наводном геноциду Србије.

  У исто време, међународна заједница, УН и СБ признали би да немају снагу и механизме да спроведу своје одлуке које су усмерене ка очувању мира и стварању амбијента за мирно решавање конфликта.

  „Ми смо уверени да то није случај и да ће УНМИК остати ангажован на Косову и Метохији у свом пуном капацитету”, каже Дачић и додаје да Србија чини све да се ситуација на Косову и Метохији нормализује.

  „Као што сам рекао, ми немамо партнера за озбиљан и одговоран дијалог”, истакао је Дачић.

  Приштина се, такође, каже Дачић, жали да је Србија спречила њено чланство у Интерполу и упитао где су те земље које, према тврдњама Приштине, признају Косово.

  Он је још једном позвао Приштину да укине неразумне таксе и да се врати дијалогу, јер је, како каже, то је једина алтернатива за српски и албански народ.

  Дачић је констатовао да се данас навршава двадесет година од завршетка нелегалног бомбардовања СР Југославије и агресије од стране НАТО-а, без одлуке овог СБ УН, што је преседан који је негативно утицао на међународне односе.

  „Иако постоје разлике у ставовима, не може се оспорити да су све стране чиниле злочине и да на свим странама постоје жртве”, рекао је министар и нагласио да је важно да се осуде сви злочини.

  Подсетивши да је на данашњи дан пре двадесет година усвојена је и Резолуција Савета безбедности 1244 (1999), Дачић је рекао да многим својим одредбама Резолуција позива и на успостављање „безбедног окружења како би се избеглице и расељена лица безбедно вратили својим домовима”, уз констатацију да су учињени су извесни напори и да се неки јесу вратили.

  „ Али само је 1,9 одсто Срба остварило одрживи повратак”, рекао је Дачић и додао да је сурова истина да је КиМ од мултиетничке средине постала готово етнички чиста територија.

  Дачић је навео да су Специјални суд и тужилаштво недавно отпочели свој рад и да је пред њима обиман посао.

  Сантос: Особље УН на КиМ ужива имунитет од хапшења

  ЊУЈОРК Особље УН на Косову ужива имунитет од било каквог хапшења, а власти у Приштини немају право да службенике УН проглашавају непожељним особама, рекао је данас подсекретар УН за правна питања Мигуел де Серпа Сантос.

  Уколико до хапшења ипак дође, они морају одмах да буду пуштени и предати мисији УН, рекао је Сантос на седници Савета безбедности УН о Косову.

  Он је рекао да су ухапшени противно правилима на основу којих је успостављена мисија УН на Косову, преноси Танјуг.

  Како је објаснио, посебан имунитет службеника Унмика наставља се и пошто они заврше свој мандат.

  Имунитет од правног процеса постоји ради интереса Унмика, а не ради користи самог појединца, рекао је Сантос и додао да једино генерални секретар има право да укине имунитет

  Локалне власти пре него што предузму било какву правну акцију против неког припадника Унмика морају да обавесте генералног секретара, а у овом случају његовог специјалног представника Захира Танина и то на сасвим прецизан начин, објаснио је он.

  Како је додао, двојица припадника Унмика, руски држављанин Михаил Красношчеков који је био шеф канцеларије у Зубином потоку, као и један косовски Србин ангажован такође у Зубином потоку.

  Сантос је нагласио да је резолуција 1244 на основу које је формиран Унмик и даље на снази.

  Њихово хапшење „није у складу са привилегијама и имунитетом које има особље Унмик. Они су били на службеном ангажману да надгледају полицијске акције на северу Косова”, рекао је он.

  Обојица су претучена и малтретирана након хапшења и обојици је требала лекарска помоћ, нагласио је Сантос.

  Навео је да је Одељење УН за безбедност покренуло интерну истрагу како би се прикупиле све релевантне чињенице и истражили оптужбе косовских власти.

  Према његовим речима, обојица се и даље налазе пред могућношћу кривичног поступка на Косову. За једног припадника Унмика је добијен захтев за укидање имунитета, мада његово име наведено, рекао је Сантос додавши да се тај захтев се разматра у његовој канцеларији.

  Поводом захтева Приштине да се Красношчеков прогласи персоном нон грата, Сантос је рекао да је та доктрина персона нон грата непримењива на особље УН, а да питања која се тичу особља Унмика морају бити упућена шефу Унмика Захиру Танину.

  „Власти у Приштини немају право да службенике УН проглашавају непожељним особама, без сагласности шефа Унмика”, рекао је Сантос

  *******

  ЊУЈОРК –У Њујорку је данас почела седница Савета безбедности УН о Косову, на којој ће бити размотрен најновији Извештај генералног секретара УН, а у фокусу заседања биће последња брутална акција косовских специјалних јединица на северу КиМ, укључујући и хапшење и напад на особље Мисије УН.

  Србију на седници, која се одржава на 20. годишњицу од усвајања Резолуције 1244, представља први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

  Дачић ће у излагању указати на потребу континуираног разматрања питања КиМ на Савету безбедности УН и неопходност да УНМИК остане ангажован на доследном спровођењу задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом, посебно имајући у виду пораст тензија и нестабилну безбедносну ситуацију у Покрајини, преноси Танјуг.

  Последњи упад косовских специјалних јединица на север КиМ, укључујући и хапшење и напад на особље Мисије УН, биће тема у фокусу заседања.

  Дачић ће се, поред тога, осврнути и на низ провокативних акција Приштине, којима се поред непоштовања договореног из Бриселског дијалога, најдрастичније крши Резолуција СБ УН 1244.

  Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК обухвата период од 16. јануара до 15. маја ове године и у њему је наведено да озбиљне тензије између Београда и Приштине и даље представљају препреку наставку продуктивног дијалога и да изазивају забринутост међу локалним и међународним званичницима због могућег погоршања стабилности.

  Гутереш је затражио да се, без одлагања, уклоне све препреке наставку дијалога и нагласио да су таксе на производе из централне Србије још увек на снази, као и да је председник Србије Александар Вучић најавио контрамере уколико Приштина не укине те таксе.

  Генерални секретар УН апеловао је на све стране да се уздрже од запаљивих изјава и провокација које би могле изазвати нереде.

  Гутереш је навео и да од претходног извештаја није одржан ни један састанак представника Београда и Приштине под окриљем Европске уније, иако су се крајем априла лидери две стране састали у Берлину на самиту који су организовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

  Тањјуг/Политика/Новости дана

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com