Gradovi

Starčević: Dobra vest za prosvetare o tehnološkom višku

JAGODINA – Načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug u Jagodini Života Starčević ocenio je danas odluku ministra prosvete Mladena Šarčevića, da niko ko je tehnološki višak u prosveti neće ostati bez posla, dobrom vesti za prosvetu i za nastavnike Srbije.

„To je dobra vest za prosvetu i nastavnike koji su tehnološki višak i to je nešto što mi inače radimo svake godine u ovom periodu, ovih dana je to aktuleno u Pomoravskom okrugu, gde, prema podacima koje su škole dostavile Školskoj upravi, imamo 4.081 procenat radne norme tehnoloških viškova, a to je otprilikle 41 nastavnik“, rekao je Starčević Tanjugu.

„Međutm to nije samo 41 osoba, to je mnogo više, jer je najveći broj tih tehnoloških viškova u ustanovama Pomoravskog okruga gde je izgubio normu između pet i 20 procenata ukupne norme, a to znači da je to nagde 250 i 300 ljudi“, precizirao je Starčević.

„Na nivou Pomoravskog okruga održali smo juče sastanak sa direktorima škola, za danas smo zakazali još jedan i mi uglavnom pokrivamo taj tehnološki višak jer imamo slobodnih mesta sedam do osam puta više“, rekao je Starčević.

Postoji problem, već par godina, sa dva nastavnika iz obrazovnog profila zubni tehničar, što nemamo adekvatne škole, koje bi mogle da ih prime jer ne trebaju takve profile nastavnika, i za njih, trudimo se, da nađemo radna mesta na teritoriji drugih Školskih uprava, istakao je Starčević.

„Nadam se da ćemo i to rešiti u narednih nekoliko dana i da ćemo krenuti sa novom školskom godinom praktično bez tehnoloških viškova u Pomoravskom okrugu“, rekao je Starčević.

On je ocenio da je tehnološki višak nastavnika posledica loše demografske situacije u Srbiji koja traje od početka devedesetih „i svake godine je sve negativnija“.

„Nagativan prirodni priraštaj beležimo 24 godine i za taj perid preko 600.000 ljudi u Srbiji je manje“, zaključio je Starčević.

U Pomoravskom okrugu, koga čine grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, rade 52 osnovne i srednje škole, koje pohađa 24.500 đaka i u kojima je zaposleno 3.500 nastavnika i drugog osoblja.

Foto Tanjug/vidoe, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh