Novosti online

Старчево зајми матичара из Омољице

Панчево – По речима Предрага Станковића, вишег референта за послове Месне заједнице Старчево, највећег насеља у панчевачкој општини, мештани муку муче да обаве најједноставније послове попут прибављања извода из матичне књиге, пријаве рођење или смрти, овере купопродајног уговора… Па чак и венчање морају да прилагоде распореду рада матичара, којег им позајмљује суседно село Омољица.

Некада је свака месна канцеларија, прича нам Станковић, имала по два запослена, а сада је позамашан број разнородних послова – од матичних, преко финансијских, до административних – пао на такорећи волонтерска плећа.

И док је годинама тињала нада да ће матичарима и референтима, који су били на платном списку Града Панчева, придружити и пословни секретар, она је сасвим угашена законском забраном нових запошљавања. Наруку није ишао ни одлазак службеника у пензију, па је за њима остала празнина, коју људи из месних канцеларија и данас покушавају да попуне на разне начине. Најгора ситуација је управо у Старчеву, у којем је 7.000 мештана. „Канцеларија не ради три од пет дана у недељи, али људе не дочекају закључана врата. Средом и петком нам долази матичар из Омољице, који има право потписа и овере. Мештани се буне, јер многима треба документ хитно, а онда морају у Панчево. Посла има свакодневно, што потврђује 1.345 овера прошле године овде обављених. Сналазимо се на различити начине, ангажовањем испомоћи, а помажу и чланови скупштине Месне заједнице, што дугорочно не решава проблем”, додаје Станковић.

Рупе су у другим сеоским канцеларијама попуњаване ангажовањем радника по уговору о привременим и повременим пословима, да бар парафирају рукописе, преписе и фотокопије докумената… и техничких секретара преко разних агенција, због увећане преписке са Градском управом. Слично је било доскора и у комшијској Омољици, која је у међувремену добила матичара, али који има задатак и да два пута недељно отрчи до Старчева да би издао и потписао изводе, обавио понеко венчање…

Због немогућности да свечаност обаве викендом, мештани су пронашли и оригиналан рецепт, па се венчају радним данима!

Месна канцеларија у такође великом селу Долову дуго је имала само једног радника, а забележено је да исти, како би се нашао на услузи сељанима, две године није одлазио на одмор. Брже од одмора стигла му је пензија, матичне књиге су пренете у панчевачку управу, а да заврше било какав административни посао на исту адресу морали су и сви Доловци.

У осталих неколико села, сазнајемо, имају матичара и још једног службеника, па је ситуација колико-толико добра, а у сличном, помирљивим тоном оглашавају се и из надлежног градског секретаријата и кажу да је све почело још 2009. године. „Својевремено су матичари имали и заменике, али су природним одливом и једни и други одлазили у пензију. Ипак, у нека панчевачка села су стигли матичари, али када они оду на боловање или одмор нема ко да ради. Најкритичније је у Старчеву. Ипак, није било притужби, јер су матичне књиге делом унете у централну базу, а месне канцеларије умрежене са јединственим градским системом вођења матичних књига. Проблем је што све матичне књиге нису преведене у електронску форму, већ морају да се листају књиге, а тај посао искључиво ради овлашћено лице”, каже Снежана Алб из панчевачког Секретаријата за општу управу.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh