• Gradovi

  Startovao Nacionalni portal otvorenih podataka (VIDEO)

  Nacionalni portal otvorenih podataka na kome će se naći informacije državnih organa, institucija, lokalnih zajednica i drugih organizacija, promovisan je danas u Startit centru u Beogradu.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je taj portal „važan za privredu Srbije i održiv i dinamičan razvoj“.

  „Otvoreni podaci će omogućiti efikasniju i transparentniju javnu upravu i smanjiti korupciju“, rekla je ona i pozvala sve instutucije da svoje podatke učine dostupnim javnosti.

  Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović rekao je da su podaci „nafta“ savremenog doba.

  „Ukoliko se podaci učine otvorenim, oni se mogu ukrštati i koristiti za stvaranje novih vrednosti“, rekao je Jovanović.

  On je dodao da tržište otvorenih podataka u svetu vredi 40 milijardi evra.

  Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif istakao je da otvoreni podaci poboljšavaju transparentnost rada i unapredjuju servis za gradjane i privredu.

  Industrija otvorenih podataka u Velikoj Britaniji, prema njegovim rečima vredi 90 milijardi funti i zapošljava pola miliona ljudi.

  Na Nacionalnom portalu danas je svoje podatke otvorilo devet institucija medju kojima su Poverenik, MUP, Agencija za lekove, Ministarstvo prosvete..

  Otvaranje portala su finansijski pomogli Velika Britanija i Švedska sa milion dolara, a danas je potpisan ugovor za prvu tranšu od 300.000 dolara.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com