Novosti online

Статуете Оскара по узору на оригинал из 1929. године

Статуете за предстојећу 88. доделу награда Америчке филмске академије израђују се по узору на оригинални Оскар из 1929. године.

Филмска академија је саопштила да је ливница у Њујорку преузела карактеристике оригиналног дизајна статуа за овогодишњу доделу награда, уз помоћ скенирања и 3Д штампача. Навели су да је за израду 50 статуета, колико се очекује да ће бити уручено победницима у 24 категорије током предстојеће церемоније 28. фебруара, било неопходно три месеца рада уз помоћ високе технологије, пренела је Бета.

Статуете Оскара и даље су позлаћене 24-каратним златом и димензије су остале исте. Фигура приказује витеза за крсташким мачем који стоји на филмској ролни, висока је 34,3 центиметра, а тешка 3,9 килограма.

Током израде на постоље награде угравира се серијски број сваке статуете, а додаје му се и плочица са именом власника.

Награда је назив добила по имену ујака библиотекарке Академије, а касније и извршне директорке Маргарет Херик, која је рекла да је „ћелавац” подсећа на рођака Оскара. Академија тај надимак није званично усвојила до 1939. али су се награде тако називале још од 1934. када је холивудски новинар Сидни Сколски употребио термин – Оскар – за прву победу Кетрин Хепберн у категорији главне женске улоге.

У почетку мале фигуре биле су прављене од позлаћене бронзе, али је тај поступак одбачен неколико година касније у корист такозваног „британија метала” који се потом превлачи бронзом па никлованим сребром и коначно 24-каратним златом. Због несташице метала у Другом светском рату три године су додељивани Оскари од гипса који су били премазани златном бојом, а после рата добитницима су статуе замењене позлаћеним.

Према подацима Америчке филмске академије њихова израда кошта око 18.000 долара по комаду, а до ове године додељена је 3.001 статуета.

Оскари не могу да се продају, поклањају или пренесу у власништво неког другог лица ако прво нису понуђени Академији. Она има право да их купи за 10 долара, а 2008. је победила и у правној бици са наследницима Мери Пикфорд који су желели да продају њеног Оскара. Иначе, има случајева и куповине старих Оскара: статуета коју је 1945. добила Џоан Крафорд продат је на аукцији 1993. за 68.500 долара, а у децембру 2011. статуета Орсона Велса за „Грађанина Кејна” отишла је за 861.000 долара.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh