Gradovi

Stazić: Program ministra kulture Hasanbegovića je obnova NDH

ZAGREB – Fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kako pozira sa ustaškom kapom na glavi, koju je objavio nedeljnik „Novosti“ Srpskog narodnog veća, razlog je pauze, koju je na početku današnjeg saborskog zasedanja zatražilo desetak saborskih klubova, prenosi Hina.

Pauzu su zatražili SDP, HNS, Most, HSP AS, Hrid, SDSS, Laburisti, HDZ, HSLS i Klub nacionalnih manjina.

Hasanbegović je juče rekao, nakon što je objavljena fotografije u „Novostima“, SNV uz koju je navedeno u opisu da je snimljen kako pozira sa ustaškom kapom na glavi, da to predstavlja „insinuaciju, provokaciju i još jednu u nizu podvala“ kojima je cilj da se on diskredituje.

„Fotografija objavljena u nedeljniku `Novosti`, glasilu Srpskog narodnog veća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, jedinice u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te jedinice i delove njihove službene odore“, rekao je ministar.

On je podsetio da je reč o jedinici čijim su poginulim pripadnicima pre nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Ivo Baldasar otkrili spomenik.

„Sve ostalo su insinuacije koje nemam nameru da komentarišem“, poručuje Hasanbegović.

„Novosti“ uz objavu fotografije navode da se Hasanbegović fotografisao s ustaškom kapom 1996. godine i da je u časopisu „Nezavisna Država Hrvatska“, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Glavni urednik „Novosti“ Ivica Đikić je Hini, upitan za komentar izjave Hasanbegovića, kazao da se uvidom u časopis „Nezavisna Država Hrvatska“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako može proveriti je li neko naknadno intervenisao na fotografiji.

„U NSK je časopis i u njemu je fotografija. Pa procenite jesmo li intervenisali“, rekao je on.

On je dodao da ne zna kada je fotografija snimljena, ali da je objavljena u časopisu 1996. godine, ističući da Hasanbegović na glavi ima ustašku kapu.

„Ne tvrdim da je na kapi slovo `U`, već da je ustaška kapa. Mislim da je `U`, ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigde ne tvrdimo da je na kapi slovo `U`, ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustaška“, rekao je Đikić.

On je najavio da će „Novosti“ uskoro objaviti integralne tekstove koje je Hasanbegović objavljivao u časopisu „Nezavisna Država Hrvatska“.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh