Novosti online

Стефановић: Циљ бечког састанка заједничко решење за избеглице

БЕЧ – Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић истакао је данас да је циљ данашње конференције министара унутрашњих и спољних послова земаља западног Балкана, који се одржава у Бечу на иницијативу Аустрије, да се постигне заједничко решење за избегличку кризу. „Надам се да ћемо моћи да постигнемо заједничко решење на овој конференцији, солуцију која ће омогућити лакши пролаз миграната, али и уједно и да заштитимо безбедност и сугурност наших землаја”, нагласио је Стефановић по доласку у Министарство унутрашњих послова Аустрије, где га је дочекала његова аустријска ресорна колегиница Јохана Микл-Лајтнер.

Он је казао да је циљ да се постигне договор о јединственом систему контроле, да мере омогуће лакши танзит миграната, али и лакшу ситуацију за све земље транзита и дестинације. Према његовим речима потребно је решити питање ко су економски мигранти. На иницијативу министарке Микл-Лајтнер и шефа аустријске дипломатије Себастијана Курца, у Бечу се данас окупило 18 министара западног Балкана како би разговарали о ситуацији дуж балканске руте. Реч је о скупу који је изазвао пажњу и пре одржавања, пошто је Грчка протестовала што није позвана, а Европска комисија критиковала једностране иницитаиве појединачних земаља кад је реч о мигрантима.

Учесници конференције разговараће на првом панелу о темама које се тичу унутрашње безбедности, као што су управљање границама, борба против кријумчара и екстремизма. Други панел бавиће се темама које су изазов за спољну политику као што су мере за борбу против узрока за бекство, сарадња са трећим земљама и информације о земљама порекла. На радном ручку ће учествовати и министар одбране Аустрије Ханс Петер Доскоцил, који ће са министрима са Балкана разговарати о „цивилно-војној сарадњи и управљању границама”.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh