Novosti online

Стефановић: Данас седница Савета за националну безбедност

Председник Србије Томислав Николић заказао је за данас седницу Савета за националну безбедност, најавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, наводећи да је тренутно на територији Србије 1.800 миграната.

Стефановић је за РТС рекао да је евентуално ангажовање припадника Војске Србије на границама уставна надлежност председника државе, те да се очекује да ће се на седници Савета за националну безбедност донети неке од одлука које ће ставити безбедносне структуре у повишени степен приправности.

„То не значи да ће Војска Србије бити упућена на границе, пошто ми добро контролишемо све са постојећим снагама, али је увек добро за земљу да имате све своје капацитете спремне да реагују и да постоји таква могућност. Ако ти људи похврле ка Србији преко разних места онда би то за нас представљао ризик, што не желимо да дозволимо”, рекао је Стефановић.

Како је истакао, наше снаге су спремне за тај сценарио.

Упитан да ли може да се деси да се у Србији направи тампон зона, да избеглице које су на нашој територији не могу ни напред ни назад, Стефановић је рекао да се то не може десити.

Како каже, увек је могуће да један број њих затражи азил и док се не заврши та процедура они ће проводити време у Србији, али да је за последњих годину и по дана тај број био мали.

Министар унутрашњих послова понавља да ће се Србија и даље понашати одговорно и да ће примењивати исте мере као и остале земље на мигрантској рути.

Каже да је суштински проблем профилација и да Србија жели да се договоримо где ће бити центар за профилацију.

Стефановић истиче и да су на састанак директора полиције у Београд позване све заинтересоване стране, јер Србија жели да се направи договор о заједничкој профилацији и регистрацији и да се дође до конкретнијих упустава како да се у пракси то спроведе.

Јуче одржана седница Бироа за координацију служби безбедности, на челу са премијером Александром Вучићем, а размотрана је могућност да због потенцијалне ескалације мигрантске кризе Војска Србије буде стављена у навиши степен приправности.

Министар правде Никола Селаковић је после састанка изјавио да су све полицијске службе и службе безбедности у стању су приправности.

Он је додао и да ће Биро предложити председнику државе да сазове седницу Савета за националну безбедност на којој ће се расправљати о све већем усложњавању безбедносне ситуације у региону.

Пуна приправност служби, како је навео, подразумева и Војску Србије, „која ће бити укључена у складу са важећим законодавством и о томе ће одлучивати Савет за националну безбедност и председник Републике”. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh