Gradovi

Stefanović: Hrvatske vlasti da pognu glavu, ne da slave logore

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je šefu hrvatske diplomatije Miru Kovaču da bi hrvatskim vlastima bilo mnogo bolje da se odreknu ustaške prošlosti i pognu glave pred nevinim srpskim žrtvama, nego što slave najstrašnije zločine i logore koje pamti Evropa.

„Potpuno je neverovatno da bilo koji predstavnik hrvatske vlasti na bilo koji način brani, opravdava ili relativizuje ove monstruozne zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom. Još više zabrinjava što im smetaju reči Aleksandra Vučića da Srbija više nikada neće dozvoliti da se Srbi istrebljuju, bacaju u jame i plaše koljača i ubica“, istakao je Stefanović, navodi se u saopštenju iz njegovogo kabineta.

On je reagujući na poslednju izjavu hrvatskog ministra ukazao da je zastrašujuće što bilo ko negira užasne zločine nad srpskim narodom koje je sprovodila ustaška NDH.

„Predsednik srpske Vlade upozorio je na to da ne sme da se zaboravi najveći zločin nad Srbima u Drugom svetskom ratu, kada su u nacističkoj NDH maljevima, noževima i budacima ubijani Srbi, samo zato što su bili drugačije vere i nacije.

Ne sme se zaboraviti postojanje logora za decu Sisak i Jastrebarsko, gde su ubijene desetine hiljada mališna, samo zato što su deca Srba.

Ne smeju se zaboraviti stradanje, ubijanje, mučenje i prisilno pokatoličavanje stotina hiljada Srba koji su živeli na prostoru tadašnje nacističke tvorevina poznate kao NDH“, istakao je Stefanović.

On smatra da je očigledno da neke plaši i zabrinjava napredak i jačanje Srbije pošto je samo snažna Srbija garant stabilnosti u ovom delu Evrope. „I samo takva Srbija i njena Vlada mogu da garantuju da se zločini počinjeni nad Srbima više neće ponoviti“, naveo je Stefanović.

Kovač je ranije danas izjavio da istup srpskog premijera Aleksandra Vučića, kojim je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije i poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu Oluju, predstavlja nastavak politike „velike Srbije“ iz 90-ih.

„Ono što smo jučer čuli od gospodina Vučića je huškanje njegovog, srpskog naroda protiv Hrvata, protiv Hrvatske. To je na neki način nastavak politike iz 90-ih godina kada je Hrvatska bila napadnuta, žrtva velikosrpske agresije“, rekao je Kovač i pozvao vlast u Srbiji da se oslobodi politike „velike Srbije“.

On je dodao da se, za razliku od američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, koji se nedavno u Beogradu „izvinio i izrazio saučešće“ porodicama žrtava NATO bombardovanja 1999. godine, Vučić nikada nije izvinio Hrvatima.

Foto Tanjug/N.Jovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh