Gradovi

Stefanović: Nema bojazni da će Srbija biti sabirni centar

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da nema nikakve bojazni da će u Srbiji migranti trajno ostati i da će naša država biti „sabirni centar“, budući da je jasno da oni koji ne mogu da uđu u Evropsku uniju ne mogu ostati ni u Srbiji.

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da nema nikakve bojazni da će u Srbiji migranti trajno ostati i da će naša država biti „sabirni centar“, budući da je jasno da oni koji ne mogu da uđu u Evropsku uniju ne mogu ostati ni u Srbiji.

Stefanović je rekao da Srbija u ovom trenutku ima dogovor sa zemljama u okruženju da ekonomske migrante koje zemlje Evropske unije ne primaju, vraća državama iz kojih su oni došli.

„Za više od godinu dana koliko intenzivno traje migrantska kriza nijedan od tih migranata nije ostao u Srbiji i nema bilo kakve bojazni da će naša država biti bilo kakav sabirni centar i da će migranti u njoj trajno ostati“, naglasio je Stefanović u saopštenju.

Ministar je rekao da, nakon blagog povećanja migrantskog talasa od početka godine, u Srbiju u toku 24 sata dođe između 2.500 i 3.000 migranata.

Stefanović je objasnio da su zemlje EU, pre svega Nemačka i Austrija, a nakon njih i Slovenija i Hrvatska, donele određena pravila i da više ne primaju ekonomske migrante.

Objasnio je da je reč o migrantima koji ne dolaze iz Sirije i drugih država za koje se smatra da imaju određene ratne sukobe, a čiji državljani mogu zatražiti azil u zemljama EU.

Ministar je dodao da je Srbija povećala kapacitete za privremeni smeštaj migranata, da sa njima razgovara i pruža im human tretman, ali da je „potpuno jasno da oni koji ne mogu ući u Evropku uniju ne mogu ostati ni u Srbiji“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh