Politika

Stefanović: Policija će biti još bolja

skupštinaFoto: Beta/Nenad Petrović


Te zakonske predloge je pre nekoliko dana poslanicima predstavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je za predloženi zakon o policiji naveo da ima za cilj i iskorenjivanje korupcije iz redova MUP-a.

Rekao je i da je tim aktom, pored ostalog, predviđeno deponovanje imovinskih kartona svih funkcionera i testovi integriteta, kao metod razotkrivanja korupcije.

Novi zakon, objasnio je, predviđa i da Sektor unutrašnje kontrole kontroliše sve pripadnike i zaposlene u MUP-u, ali i češće provere rukovodioca i zaposlenih na visokorizičnim mestima vezano za korupciju.

To će, kako je istakao, podići svest o poštovanju pravila iz radnog odnosa i sprovođenju borbe protiv korupcije.

U pitanju je, dodao je Stefanović, temeljni zakon koji uređuje rad policije, a koji predviđa dosta novina u smislu organizacione strukture, pa će ubuduće postojati samo jedna specijalna jedinica, uslova za zasnivanje radnog odnosa u MUP-u, a napredovanje u tom sektoru će ubuduće biti karijerno.

Jedna od glavnih novina u Predlogu zakona o okupljanju građana je da, osim obezbeđivanja prava na slobodno okupljanje, ono ne sme da bude takvo da ograničava slobode drugih.

„Apsolutno je dozvoljeno okupljanje pred svim državnim istitucijama. Ograničenja smo sveli samo na strateške objekte, kao što su objekti za proizvodnju vode i vojne i policijske institucije. Sva ostala mesta su potpuno dozvoljena, ali imajući u vidu da poštujete i prava drugih, odnosno da ne ugrozite prava na njihovu slobodu“,rekao je Stefanović pre nekoliko dana predstavljajući taj zakon.

Predloženi zakon, pored ostalog, predviđa i kazne, pa će onim fizičkim licima koja pokušaju da budu organizatori ili održe okupljanje na mestu na kome to nije dozvoljeno ili to ne prijave nadležnom organu slediti novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara.

Ista kazna je predviđena i ako neko pokuša ili održi okupljanje protivno rešenju kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja.

Predloženi zakon o javnom redu i miru kažnjava, pored ostalog, prosjačenje, prostituciju, paljenje pirotehničkih proizvoda ili pucanje ukoliko se time narušava javni red ili mir ili stvara uznemirenje građana.

Prikupljanje dobrovoljnih priloga građana ubuduće neće biti moguće ako se o tome ne obavesti nadležna jedinica MUP-a, a može trajati najduže 60 dana, predviđeno je Predlogom zakona o javnom redu i miru.

Na dnevnom redu prve sednice u 2016. godini su još dva zakonska predloga – o oglašavanju i o informacionoj bezbednosti, kao i dva predloga autentičnih tumačenja zakona.

Autentično tumačenje predloženo je za odredbu člana 11. stav 4. 5. i 6. Zakona o elektronskim medijima i odredaba člana 2. stav 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sednicu je sazvala na osnovu zahteva za održavanje vanrednog zasedanja, koji su podneli narodni poslanici.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh