Gradovi

Stefanović: Rešenja za efikasniji i bolji rad policije

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije na prvoj sednici u 2016. godini raspravljaju o zakonskim predlozima o policiji, o javnom redu i miru i o javnom okupljanju, za koje je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da će omogućiti efikasniji i bolji rad policije, kao i da će značajno poboljšati bezbednost.

Obrazlažući predložena zakonska rešenja, Stefanović je rekao da očekuje da se kroz skupštinsku raspravu dođe do tekstova ta tri zakona koja će značajno poboljšati bezbednost i učiniti da sistem bude efikasniji.

Predloženim zakonom o policiji, prema njegovim rečima, stvaraju se uslovi za profesionalniji rad, pooštravaju uslovi za stupanje u radni odnos u MUP-u, koji će morati da se poštuju sve vreme dok je pripadnik tog organa zaposlen, ali je predviđeno i karijerno napredovanje, odnosno napredovanje kroz zasluge i sticanje znanja.

„Više neće moći da se napreduje samo protokom vremena, već će se sagledavati šta je pripadnik u toku svog posla uradio i koje veštine je stekao“, rekao je Stefanović, objašnjavajući da će napredovanje u buduće biti bazirano na usavršavanju, što će kao krajnji rezultat imati da najstručniji i najsposobniji budu u tom sektoru.

Biće uspostavljena jedna specijalna jedinica, ojačan sektor unutrašnje kontrole, što je važna stavka kojom MUP želi da pokaže da je borba protiv korupcije, pa i u policiji, jedan od osnovnih zadataka, rekao je Stefanović.

To bi, objasnio je, trebalo da dovede do otkrivanja krivčnih dela unutar MUP-a, kroz sprovođenje testa itnergriteta za zaposlene, pre svega za rukovodioce.

„Sektor unutrašnje kontrole će kontrolisati svakog zaposlenog u MUP-u“, istakao je Stefanović.

Za predloženi zakon o javnom okupljanju je rekao da na dobar, detaljan i moderan način definiše okupljanje i da po prvi put definiše spontano okupljanje.

Naveo je, pored ostalog, da će u buduće od šest do 23 sata biti moguće održati javno okupljanje, a da se jedino ograničenje odnosi na okupljanje ispred objekata koji su važni za nacionalnu bezbednost, poput škola, vrtića, bolnica, mesta za proizvodnju struje i vode, vojne i policijske objekte.

„Ispred svakog drugog je moguće okupljanje. To su minimalna ograničenja“, rekao je Stefanović, dodajući da su propisane ozbiljnije obaveze za one koji organizuju skupove.

Kada je u pitanju zakonski predlog o javnom redu i miru, Stefanović je naveo da se tim aktom sankcionišu radnje kojima se ugrožava javni red i mir, poput, korišćenja uređaja na daljinu, a posebna pažnja je apostrofirana na zaštitu dece i maloletnika.

Foto Tanjug, S. Radovanović

Preview

BABIC I MARTINOVIC

Slide

NEBOJSA STEFANOVIC

Slide

MARIJAN RISTICEVIC

Slide

NEBOJSA STEFANOVIC

Slide

NEBOJSA STEFANOVIC

Slide

MICUNOVIC, VUCKOVIC, SUTANOVAC

Slide

MIJATOVIC, JUGOVIC, PASTOR

Slide

NEBOJSA STEFANOVIC

Slide

NEBOJSA STEFANOVIC

BABIC I MARTINOVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh