Politika

Stefanović u Makedoniji: Očekujemo jasan stav EU

stefanović,spasovski,mup,policija,Foto: MUP

Uz takav stav to pitanje ne bi bilo problem Srbije, ni toga da naša zemlja ispadne kao zemlja koja nešto hoće ili neće, mimo EU.

„Srbija je na rešavanju tog pitanja spremna da sarađuje sa svim državama i međunarodnim institucijama“, poručio je Stefanović sa posete makedonsko-srpskoj granici, a navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar Stefanović je prilikom obilaska 20 srpskih policajaca koji više od dve nedelje čuvaju makedonsko-grčku granicu, rekao da srpska policija zajedno sa kolegama iz Makedonije želi da uspostavi normalan tranzit i registraciju.

Stefanović, koji je Prihvatni centar Vinojug u Đevđeliji obišao sa makedonskim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim, rekao je i da će Srbija na boljoj registraciji emigranata raditi i sa drugim državama u regionu.

„Interesuje nas da uspostavimo kvalitetan sistem uzimanja biometrijskih podataka i da to bude jedinstven sistem, a ne da svaka zemlja u taj proces ulazi pojedinačno. Takođe, želimo da uspostavimo još bolje i što humanije uslove za emigrante koji imaju pravo da zatraže azil u državama Evropske unije“, rekao je Stefanović.

On je dodao da Srbija i Makedonija imaju važnu ulogu u tranzitu emigranata i da je svima jasno da ovo nije samo evropski problem, već i svetski.

„Ogroman broj emigranata koji su prošli kroz naše zemlje u prethodnih godinu dana, više od 600.000 ljudi koje smo uspeli da registrujemo, pokazuje da ovo nije nešto što će brzo proći. Nažalost, na proleće možemo da očekujemo veći broj emigranata nego što je to trenutno, kad dnevno prođe od 2.500 do 3.500 emigranata. Sa tim brojem ljudi, uz napore, možemo da izađemo na kraj, ali se plašim da će taj broj ponovo porasti na devet ili deset hiljada, kao što je bilo pre nekoliko meseci“, naglasio je Stefanović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh