• Zdravlje

  Stigle nam vakcine protiv raka – ko će ih dobiti

  vakcinaFoto: Guliver/Getty images/Thinkstock

  „Od ponedeljka počinje proces testiranja u kojem će se videti koji pacijenti ispunjavaju uslove za započinjanje terapije vakcinom Cimavax EFG. Testiranje pacijenata će se obavljati na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici, a vakcine će biti besplatne, i na dobrovoljnoj bazi“, rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu, ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

  Kako radi vakcina

  Kubanska vakcina karcinom pluća pretvara u hroničnu bolest, a kada je reč o eventualnim kontraindikacijama, „može imati posledice kao i sve druge vakcine – povišenu telesnu temperaturu, groznicu, crvenilo,“ objasnio je dr Perin.

  Vakcine Cimavax EFG su besplatne jer je reč o kliničkoj studiji, ali za sada ovu terapiju mogu započeti samo oni koji su zdravstven osigurani. „Želimo da pomognemo i našim ljudima, ali i ljudima iz regiona jer je interesovanje neverovatno. Gledamo da nađemo način da i oni dođu do vakcina, jer ne možemo da ih priuštimo onima koji nisu naši osiguranici, ali naći ćemo način da te vakcine mogu da uzmu u ‘Torlaku’ i da učestvuju u studijama koje će se raditi u Srbiji,“ objasnio je ministar.

  Ministar zdravlja je objasnio da se u narednih 10, 15 dana očekuje dolazak stručnjaka sa Kube, koji će nadgledati ceo proces.

  „Svaki pacijent koji započne terapiju sada, primaće vakcinu dve godine. Ona je namenjena pacijentima u terminalnoj fazi – što znači da im je ostalo oko šest meseci života, a ova terapija produžava život obolelih za dve do pet godina,“ naglasio je Lončar.

  Koliko je obolelih u Srbiji

  „U Srbiji godišnje od raka pluća oboli oko 6.000 ljudi, od toga, prema procenama, oko 1.000 njih ispunjava uslove da započne ovu terapiju,“ rekao je direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine prof dr Branislav Perin.

  Količine leka koje su do sada obezbeđene su dovoljne za sprovođenje terapije za 30 obolelih, koji će se dobrovoljno, nakon testiranja, uključiiti u ovu kliničku studiju. Lek Cimavax EFG još uvek nije registrovan u Srbiji, kao ni u EU, ali se očekuje da bude registrovan početkom naredne godine

  Kada je reč o daljoj nabavci vakcina, ministar je rekao da će se količina nabavljati u skladu sa potrebama pacijenata.

  Izvor: Tanjug

  Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici – MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com