Gradovi

Stiže novi konvoj pomoći za Madaju

BEJRUT – Novi konvoj od 50 kamiona sa humanitarnom pomoći krenuo je danas iz Damaska za opkoljeni sirijski grad Madaju.

Ovo je drugi konvoj ove nedelje koji je krenuo u taj grad gde se na hiljade ljudi nalazi u opkoljenju, a lokalni doktori tvrde da neki umiru od gladi, prenele su agencije.

Ujedinjene nacije, koje su isporučile humanitarnu pomoć, saopštile su pre dva dana da su patnje stanovnika madaje najgore koje su videli u toj ratom razorenoj zemlji.

Šef Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Damasku Sadžad Malik rekao je da postoje „verodostojni izveštaji“ o tome kako stanovnici tog grada umiru od gladi usled višemesečne opsade sirijske vojske.

On je, upitan da uporedi razaranja u tom gradu sa onima u drugim mestima u Siriji, rekao da se „ni sa čim se ne može porediti ono što je viđeno u Madaji“, prenosi AFP.

Konvoj od 44 kamiona Ujedinjenih nacija, sirijskog Crvenog polumeseca i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta isporučio je pre tri dana zalihe hrane u Madaju, prvi put dostavivši pomoć u tom području od oktobra prošle godine.

„Nije bilo života“, opisao je grad od 40.000 stanovnika Malik.

Hrana je toliko retka da kilogram pirinča košta 275 evra, objasnio je on istakavši da je jedna porodica morala da proda motorcikl kako bi kupila pet kilograma pirinča.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh