Regioni

STIŽU PARE IZ DIJASPORE: Za prvih 9 meseci prošle godine uplaćeno 275,7 miliona evra!

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) je navedeno da se od ukupnog priliva doznaka, 165,5 miliona evra odnosilo na kompenzacije zaposlenih, odnosno na plate rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu. Na lične transfere odnosilo se 84 miliona evra, dok se 26,2 miliona evra odnosilo na priliv po osnovu penzija, invalidnina i drugih socijalnih primanja.

Iz Centralne banke Crne Gore je objašnjeno da su, u skladu sa novom metodologijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju Centralna banka primenjuje od 2014. godine, lični transferi nova kategorija koja predstavlja širi koncept od do sada korištenog koncepta radničkih doznaka.

Osim radničnih doznaka koje obuhvataju samo transfere migranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između građana. Crna Gora tradicionalno najveći priliv doznaka ostvaruje iz Srbije, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Švajcarske, Singapura i Velike Britanije.

Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom sveta, Ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija procenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.Crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše ima u Severnoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i državama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh