Gradovi

Stojanović: Nismo ni mrdnuli u formiranju ZSO

BERLIN – Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je da, u tehničkom smislu, ništa nije urađeno kad je reč o formiranju Zajednice sprskih opština (ZSO), poručivši da se taj proces mora otkočiti bez obzira na to koliko je ZSO upotrebljena za borbu između albanskih političkih partija, prenosi danas „Dojče vele“.

„Nismo ni mrdnuli kod formiranja ZSO. Treba doneti odluke, ne više pričati, jako dugo smo samo pričali. Zabrinjava me što se već stvara predizborna atmosfera“, rekao je Stojanović u intervjuu nemačkom radiju.

ZSO će zapravo biti mehanizam da Srbi na Kosovu prežive, ukazao je Stojanović, upozorivši da su Srbi na Kosovu ugroženi, naročito južno od Ibra.

„Mi kao zajednica, kao narod, jesmo spremni i spremne su lokalne samouprave. Taj proces moramo da otkočimo i krenemo napred bez obzira koliko je Zajednica zloupotrebljena za borbu između albanskih politickih partija, zloupotrebljena od strane opozicije koja od Zajednice pravi najveći neprijateljski projekat prema Albancima, što ona nije“, ističe on.

ZSO je, objašnjava Stojanović, mehanizam u rukama Srba i drugih ljudi koji žive na teritoriji većinski srpskih opština da stvore bolji život, jer se pokazalo da danas politički kapacitet kojim Srbi raspolažu na Kosovu nije dovoljan.

On konstatuje i da je „Trepca kap koja je prelila čašu“, te da je stvorena atmosfera u kojoj je veoma teško izboriti se za elementarne interese i prava srpskog naroda na tom prostoru.

„Zakon o Trepči je štetan politički akt koji nece doprineti da Trepča bolje funkcioniše. Donet je potpuno jednostrano – verujem više populistički kao deo političkog nadmetanja u okviru samog albanskog naroda nego što je to zakon koji će doprineti da Trepča bolje funkcioniše i zaposli i Srbe i Albance i sve koji ovde žive“, kaže Stojanović.

On je ubeđen da je taj zakon nesprovodiv i da će morati da dođe do njegove izmene.

„Ne možete jednim zakonom da negirate prava svih poverilaca – to je nezamislivo u 21. veku, a upravo se desilo ovim zakonom. Verujem da će suštinski morati da se promeni. Tražićemo drugačiji, novi zakon o Trepči koji će promeniti sve o čemu smo pričali“, zaključuje Stojanović.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh