Gradovi

Stojanović: Priština manipuliše ZSO, Vlasi: Suviše slušaju BG

PRIŠTINA – Dok zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović tvrdi da će i u narednom periodu nastojati da se dogovor o Zajednici srpskih opština (ZSO) konačno sprovede u delo, savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Azem Vlasi kaže da srpskoj zajednici ne ide u korist to što njeni predstavnici bojkotuju rad kosovskog Parlamenta, ukrstili su večeras stavove na tu temu emisiji „Poglavlje“ RTK 2.

Kosovski ministar lokalne samouprave Ljubomir Marić naglasio je, u istoj emisiji, da se dogovoreno u Briselu (u okviru tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine) mora poštovati bez daljih uslovljavanja.

RTK 2 navodi da, iako su dogovoreni rokovi za formiranje ZSO odavno istekli, Stojanović smatra da će ona ipak biti formirana.

„Bez obzira na to koliko pojedinci u Prištini žele da manipulišu sa tom temom, žele da je izbegnu iz raznoraznih političkih i nekih drugih razloga, to je obaveza koja je preuzeta, to je obraz onih koji su stavili svoj paraf u Briselu i neka se oni odnose prema tom sporazumu kao prema svom obrazu. Naša je obaveza da insistiramo dalje na tome da se to sprovede što pre i sigurno ćemo to i dalje raditi i ne samo da se sprovede, već da se ispoštuje sve dogovoreno“, uveren je Stojanović.

Za Vlasija, dugodišnjišnjeg prvog Titovog omladinca, pitanje ZSO nije razlog da sada poslanici Srpske liste bojkotuju rad u Skupštini Kosova.

On napominje da je u interesu srpske zajednice da njihovi predstavnici u parlamentu predstave pitanja za koja misle da su od suštinske važnosti.

„Izabrani predstavnici iz liste Srpska u parlamentu i vladi i suviše slede uputstva iz Beograda kako da pristupe poslu, a time izazivaju određena podozrenja, da ne kažem i namerni javašluk od strane kosovskih institucija, pa se sve to odugovlači, inače to nije veliko pitanje i trebalo je da se reši do sada“, rekao je Vlasi.

Komentarišući izjavu premijera Ise Mustafe da će rad na osnivanju Zajednice početi tek po povratku Srba u institucije Kosova, ministar lokalne samouprave ističe da nema potrebe za uslovljavanjem.

„Implementacija principa dogovorenih u Briselu, potpisanih od strane dva premijera predviđa da se oni u kosovski sistem implementiraju, dakle, odlukom Vlade Kosova treba da se sprovede taj deo sporazuma. Ne razumem u čemu je problem“, naglasio je Marić, prenosi RTK 2.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh