• Gradovi

  Stoltenberg kaže da NATO ne traži sukob, ali je spreman da se brani

   

   

  Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da predstojeći manevri NATO „Spoj trozupca 2018.“ (Trident Juncture) šalju jasnu poruku da alijansa ne traži sukob, ali da je spremna da brani svoje saveznike od svake pretnje.

  Stoltenberg je u Briselu novinarima rekao da je vežba, koja počinje sutra u Norveškoj i traje do 7. novembra, najveća vežba NATO od kraja hladnog rata i predstavlja „snažnu demonstraciju naših sposobnosti i naše odlučnosti da radimo zajedno“, saopštio je NATO.

  Manevri NATO biće održani na kopnu, moru i u vazduhu u centralnoj i istočnoj Norveškoj, okolnom delovima Atlantskog i Baltičkog mora, uključujući i Island, i vazdušnom prostoru Finske i Švedske.

  U vežbi će učestvovati oko 65 brodova, 250 aviona, 10.000 vozila i 50.000 vojnika iz 29 zemalja članica, i partnerskih zemalja Finske i Švedske.

  Scenario vežbe je pokušaj NATO da oslobodi zemlju saveznicu koja je bila meta oružanog napada, i ona će ujedno biti i test alijansinih snaga za brzo reagovanje.

  „Spoj trozupca šalje jasnu poruku, našim zemljama i svakom potencijalnom neprijatelju Trident: NATO ne traži konfrontaciju, ali smo spremni da branimo naše saveznike od svake pretnje“, rekao je Stoltenberg.

  On je podvukao da sama vežba predstavlja ogroman logistički poduhvat, i da je od avgusta na 27 lokacija širom Norveške iz velike udaljenosti stiglo oko 180 letova i 60 brodova sa opremom i osobljem.

  „Danas su sve snage i oprema na svom mestu od najvećeg broda do najmanjeg drona“, rekao je generalni sekretar NATO, dodajući da je u tako obimno pokretanje vojske i opreme uložen multinacionalni napor.

  „NATO je posvećen obezbeđenju Atlantika i Spoj trozupca demonstrira trajnu snagu transatlantske veze“, rekao je Stoltenberg.

  On je rekao da su na manevre pozvane i sve članice Organizacije za evropsku bebednost i saradnju (OEBS) i pozdravio to što su poziv prihvatile Rusija i Belorusija, koje je NATO već ranije upoznao sa detaljima vežbe.

  Vežbom, čiji će se značajan deo odvijati na moru, komandovaće sa palube komandnog broda Maunt (Vitni Mount Whitney) komandant mornaričkih snaga SAD za Evropu i Afriku i južnog krila NATO, admiral Džejms Fogo (James Foggo).

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com