Novosti online

Столтенберг: НАТО ће појачати ваздушну одбрану Турске

БРИСЕЛ, 10. фебруара () – НАТО је одлучио да настави са распоредивањем батерија ракета „патриот” како би појачао ваздушну одбрану Турске, изјавио је данас генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг.

„Крајем прошле године смо усагласили мере безбедности за Турску – са извиђачким авионима ‘авакс’, ваздушним патролама, појачаним поморским присуством у Средоземном и Црном мору”, рекао је Столтенберг на састанку министара одбране НАТО-а, а преноси Тас с.

До повећаног распоређивања ваздухопловних и поморских снага НАТО-а у Турској долази у тренутку када су нагло погоршани односи између Москве и Анкара након што је Турска оборила руски ловачки авион Су-24 у Сирији пошто је, како тврди, ушао у турски ваздушни простор, подсећа руска агенција. навео је АП. Батерије ракета „патриот” распоређене су у Турској 2012. после неколико инцидената у којима је турска територија гранатирана са тла суседне Сирије.

Столтенберг је данас на састанку у Бриселу најавио и појачање присуства Алијансе у источној Европи како би се одвратила Русија, преноси АП. Он је рекао да ће такво појачање, које би могло да обухвати повећање залиха војне опреме и нову инфраструктуру, послати „јасан сгнал” да је Алијанса спремна и способна да одбрани сваку од својих држава чланица.

Очекује се да ће на дводневном састанку министри разговарати о томе шта њихове земље могу да учине након што је администрација председника САД Барака Обаме објавила намеру да учетворостручи расходе кад је реч о мерама у циљу веће сигурности држава чланица НАТО-а које су забринуте због Русије. После захтева које су упутиле Немачка и Турска, министри ће разговарати и о томе шта НАТО може да уради да помогне у успоравању прилива миграната у Европу морским путем.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh