Svet

Stoltenberg: NATO pojačava vazdušnu odbranu Turske

„Krajem prošle godine smo usaglasili mere bezbednosti za Tursku – sa izviđačkim avionima ‘avaks’, vazdušnim patrolama, pojačanim pomorskim prisustvom u Sredozemnom i Crnom moru“, rekao je Stoltenberg na sastanku ministara odbrane NATO-a, a prenosi Tass.

stoltenberg

Do povećanog raspoređivanja vazduhoplovnih i pomorskih snaga NATO-a u Turskoj dolazi u trenutku kada su naglo pogoršani odnosi između Moskve i Ankara nakon što je Turska oborila ruski lovački avion Su-24 u Siriji pošto je, kako tvrdi, ušao u turski vazdušni prostor, podseća ruska agencija. naveo je AP.

Baterije raketa „patriot“ raspoređene su u Turskoj 2012. posle nekoliko incidenata u kojima je turska teritorija granatirana sa tla susedne Sirije.

Stoltenberg je danas na sastanku u Briselu najavio i pojačanje prisustva Alijanse u istočnoj Evropi kako bi se odvratila Rusija, prenosi AP.

On je rekao da će takvo pojačanje, koje bi moglo da obuhvati povećanje zaliha vojne opreme i novu infrastrukturu, poslati „jasan sgnal“ da je Alijansa spremna i sposobna da odbrani svaku od svojih država članica.

Očekuje se da će na dvodnevnom sastanku ministri razgovarati o tome šta njihove zemlje mogu da učine nakon što je administracija predsednika SAD Baraka Obame objavila nameru da učetvorostruči rashode kad je reč o merama u cilju veće sigurnosti država članica NATO-a koje su zabrinute zbog Rusije.

Posle zahteva koje su uputile Nemačka i Turska, ministri će razgovarati i o tome šta NATO može da uradi da pomogne u usporavanju priliva migranata u Evropu morskim putem.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh