Gradovi

Stoltenberg: Rusiji odgovoriti i odbranom i dijalogom

MINHEN – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas u Minhenu da NATO ne sme da bira između odbrane i dijaloga kad je reč o odnosima sa Rusijom, jer su ta dva segmenta jednako važna kako bi se sačuvali mir i stabilnost.

„Rusija nam je najveći sused i međunarodna sila. NATO ne želi sukob, ali istovremeno, naš odgovor treba da bude čvrst. Duboko verujem da odgovor leži u jačoj odbrani i u više dijaloga“, rekao je on na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, prenosi Hina.

Stoltenberg je naglasio da odbrana sadrži i nuklearnu komponentu, ali da dok „ruska retorika o nuklearnim snagama ima za cilj zastrašivanje“, za NATO su razgovori o bilo kakvoj upotrebi nuklearnog oružja usmereni isključivo u odbrambene svrhe.

On je naveo da NATO nastavlja da smanjuje nuklearno naoružanje, koje čuva za odvraćanje i očuvanje mira, a ne za zastrašivanje.

„Naša politika balističkih raketa takođe je samo odbrambena. Niko ne sme da misli da nuklearno oružje može biti korišćeno kao deo konvencionalog rata, jer bi to fundamentalno promenilo suštinu svakog sukoba“, rekao je generalni sekretar Severnoatlatnske alijanse.

Osim odbrambene komponente, Stoltenberg je naglasio da je dijalog naročito važan za pitanja u kojima su razlike duboke, kao što je Ukrajina.

Rekao je i da se u petak susreo sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim s kojim je razgovarao o mogućnosti obnove odnosa u Savetu NATO-Rusija.

Stoltenberg je napomenuo da opasnosti za NATO postoje i sa istoka i sa juga, podsetivši da je NATO ove nedelje doneo odluke o jačanju u istočnom delu Alijanse, ali i angažmanu u Egejskom moru protiv krijumčara ljudima i jačanju obaveštajnog nadzora na tursko-sirijskoj granici.

AP Photo/Matthias Schrader

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh