Gradovi

Stopa siromaštva u Evropi niska, ali problem su sela

ANTALIJA – Stopa siromaštva je niska u većini evropskih zemalja, ali je situacija lošija, posebno u ruralnim područjima istočne Evrope i centralne Azije, rečeno je na 30. FAO-regionalnoj konferenciji za Evropu u Antaliji.

Na konferenciji je rečeno da bi pažnja trebalo da bude usmerena na povećanje zaposlenosti i prihoda u ruralnim područjima, posebno na Kavkazu, Centralnoj Aziji, na Balkanu i istočnoj Evropi gde je poljoprivreda glavni izvor zapošljavanja.

„Razvoj sektora poljoprivrede može doprineti zapošljavanju i pristojnijim uslovima života za poljoprivredne radnike u tim zemljama“, piše u saopštenju FAO povodom konferencije u Antaliji kojoj prisustvuje i novinar Tanjuga.

Tokom konferencije, u okviru dijaloga ministara poljoprivrede i drugih učesnika na visokom nivou, razgovaralo se i o pitanju kako oživeti globalno dogovorene ciljeve održivog razvoja u ovom delu sveta.

Svih 17 ciljeva koji su kolektivno poznate kao „Agenda 2030“ UN, za održivi razvoj, su jednoglasno usvojeni od strane 193 zemlje u septembru 2015, a ispunjavanje ciljeva bi značilo da se transformiše svet u smeru da postane ravnopravniji, održiviji i otporniji – do 2030.

„Sada se očekuje se da će zemlje uskladiti svoje nacionalne prioritete sa dnevnog reda, na osnovu njihovih potreba i mogućnosti“, navodi FAO.

Foto Tanjug/R. Prelić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh