• Gradovi

  Stotine hiljada protestuju u Barseloni zbog odluke španske Vlade

  Lideri Katalonije pridružili su se stotinama hiljada demonstranata koji su na ulice Barselone izašli da bi iskazali masovnu podršku nezavisnosti tog španskog regiona, pošto je ranije danas španski premijer Marijano Rahoj zatražio od Senata ovlašćenja za raspuštanje katalonske vlade.

  Iako je današnji protest prvobitno organizovan da bi se od Madrida zatražilo oslobadjanje dvojice katalonskih aktivista koji su u ponedeljak uhapšeni zbog podsticanja na pobunu, demonstracije su se pretvorile u kolektivno neprihvatanje odluke španske Vlade da preuzme ovlašćenja Katalonije, navodi Asošiejted pres.

  Rahoj je danas zatražio dozvolu za aktiviranje člana 155 Ustava Španije i rekao da to ne znači ukidanje autonomije Katalonije, već da se odnosi samo na smenjivanje katalonskih separatističkih lidera, i zatražio hitno raspisivanje vanrednih izbora u Kataloniji.

  Aktivisti Žordi Sančes i Žordi Kuišar, lideri organizacija Katalonska nacionalna skupština i Omnium kultural, uhapšeni su u ponedeljak zbog podsticanja na pobunu, a pod istragom su zbog uloge u demonstracijama 20. i 21. septembra u Barseloni. Ti protesti su izbili pošto je španska policija upala u brojne katalonske institucije i uhapsila 12 zvaničnika katalonske vlade, nastojeći da osujeti pripreme za referendum o secesiji Katalonije, održan 1. oktobra.

  Učesnici današnjih demonstracija nose transparente „Sloboda za Žordija Sančesa! Sloboda za Žordija Kuišara!“, navodi Asošiejted pres.

  Predstavnik grupe Omnium kultural Marsel Mauri rekao je na skupu u centru Barselone da je plan centralnih vlasti Španije da preuzmu regionalna ovlašćenja Katalonije „uništio demokratiju“ i na engleskom zatražio medjunarodnu pomoć rečima „Pomozite Kataloniji, spasite Španiju, spasite Evropu“. Demonstranti su uzvikivali „Sloboda, sloboda“.

  Potpredsednik organizacije Katalonska nacionalna skupština Agusti Alkobero nazvao je potez španske Vlade „represivnom eskalacijom“ čiji je cilj „ukidanje Katalonije kao političke nacije“.

  Lider Katalonije Karles Pućdemon obratiće se gradjanima večeras preko televizije.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com