Gradovi

Strani mediji: Firma i država nisu isto

ZAGREB – Svetske agencije dovode u pitanje nezavisno delovanje nove hrvatske vlade na čelu sa Tihomirom Timom Oreškovićem, uz napomenu da vođenje države I firme nije isto, prenela je Hina.

Pred novom hrvatskom vladom je zahtevni zadatak ekonomskog oporavka zemlje, ističu svetske novinske agencije nakon što je izabrana nova hrvatska vlada na čelu sa Tihomirom Oreškovićem, finansijskim stručnjakom iz farmaceutske industrije koji je neočekivano uplovio u političke vode.

Agencija prenosi da je nemačka DPA javila da je imenovanje istoričara Zlatka Hasanbegovića, kojeg opisuju kao krajnjeg desničara, za ministra kulture te Mije Crnoju, koji je najavio d aće tražiti izradu registra “ izdajnika“, za ministra branitelja – oba iz redova HDZ-a – izazvalo oštru kritiku opozicije i proteste građanskih udruženja.

AFP navodi da je Orešković slabo poznat hrvatskoj javnostii pre, kako se navodi, neočekivanog imenovanja, ted a se novi premijer smatra kompromisnom osobom koja će ujediniti novu konzervativnu koaliciju nakon što izbori u novembru nisu iznedrili jasnog pobednika.

Agencija ističe njegove reči da je u finansijskom smislu fiskalni konzervativac a da u poslovnom smislu nije pobornik riskantnih poteza i eksperimenata.

„Farmaceutski direktor i politički početnik Tihomir Orešković je postao hrvatski premijer nakon što je u zemlji proveo samo nekoliko godina i slabo govori hrvatski, zbog čega neki dovode u pitanje njegove kvalifikacije za tu dužnost“, dodaje agencija.

Kolege i prijatelji ga opisuju kao marljivog direktora s dobrim diplomatskim veštinama, a njegovo imenovanje pozdravila je poslovna zajednica u Hrvatskoj, kojoj su nužno potrebna strana ulaganja.

Neki analitičari, pak kažu da mu može biti prednost to što nema političke veze, dok drugi upozoravaju da su vođenje tvrtke i države različite stvari i dovode u pitanje njegovu sposobnost nezavisnog delovanja, navodi AFP.

Britanski Rojters ukazuje da će glavni zadaci najmlađe članice EU biti ograničavanje rasta javnog duga, smanjivanje visoke nezaposlenosti i podsticanje skromnog rasta nakon šest uzastopnih godina recesije.

Agencija prenosi da je hrvatska privreda među najslabijim u EU, uprkos projekcijama rasta od oko 1,5 posto za 2015. nakon šest godina recesije. Javni dug iznosi 87 posto BDP-a i raste, dok je nezaposlenost 17,9 posto.Tri velike agencije za kreditni rejting dale su Hrvatskoj ocenu BB, što je ispod investicijskog nivoa, s negativnim izgledima.

Rojters izdvaja da je Orešković najavio da će vlada ulagati u energetiku, turizam i infrastrukturu, delom povlačenjem oko milijardu evra godišnje iz evropskih fondova, te da planira da privatizuje nestrateeška preduzeća i oporezovati nekorišćenu imovinu.

Britanska agencija prenosi da neki analitičari dovode u pitanje dugoročnu stabilnost vlade i kažu da nedostaju detalji u drugim politikama, kao na primer u području obrazovanja, građanskih prava ili socijalnoj politici.

„Ova vlada nije rezultat koherentnog političkog i privrednog programa, tu se radi o grupi pojedinaca koji još moraju izneti svoj plan. U tom kontekstu, teško je reći hoće li oni biti dobar tim“, rekao je politički analitičar Berto Salaj za Rojters.

Radio Dojče vele navodi da Oreškovoic neće biti jedini politički početnik u vladi.

„Most , nova stranka i koalicioni partner, imenovao je Antu Šprlju, koji je samo tri godine bio sudija u Metkoviću, za miistra pravosuđa, a bivšu časnu sestru Bernardicu Juretić, koja je uglavnom radila sa zavisnicima, za ministarku socijalne politike i mlade.

Ruski mediji su javili da je na čelu potvrđene nove vlade jedan od najuspešnijih hrvatskih poslovnih ljudi te da će se ona prvenstveno baviti privrednim oporavkom zemlje.

Ističu da Oreškovićeva vlada obeležava povratak HDZ-a na vlast nakon četverogodišnje vladavine SDP-a Zorana Milanovića, prenela je Hina.

Foto FAH/ Lana Slivar Dominic

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh