Novosti online

Стратфор: Помак у разумевању Русије и САД

Москва и Вашингтон начинили су помак у узајамном разумевању украјинске и сиријске кризе, оцењују аналитичари Стратфора. Гласине о потенцијалном договору Запада и Москве уследиле су непосредно након посете помоћнице државног секретара САД Викторије Нуланд Калињинграду, када се састала са саветником руског председника Владиславом Суроковом. Како се наводи, гласине о „тајном договору” којим би се коначно ставила тачка на кризу у Украјини вероватно неће бити потврђене, међутим не треба порицати да постоји велики напредак када је реч о повлачењу тешког наоружања са линије разграничења, преноси Спутњик.

Препреку за потенцијални компромис може да представља и тренутна политичка нестабилност у Украјини, с обзиром на то да су рејтинзи тренутне власти у паду, док би Арсениј Јацењук могао да изгуби премијерско место већ у наредних неколико недеља, закључује Стратфор. Поред тога, велика пажња у истраживању Стратфора посвећена је и јануарском сусрету шефова дипломатије Русије и САД, Сергеја Лаврова и Џона Керија у Цириху, након чега је амерички политичар, наступајући на Међународном економском форуму у Давосу, говорио о могућности укидања санкција Русији у наредних неколико месеци.

„Таква изјава заслужује пуно пажње, с обзиром на то да је став Вашингтона према Москви био далеко чвршћии него став Европе. ЕУ јесте продужила санкције за шест месеци, али многи лидери европских земаља показали су интересовање за њихово укидање у јулу, када поново дође време да се о томе одлучује”, пише Стратфор.

Још један сегмент потенцијалног компромиса Вашингтона и Москве је свакако сиријска криза, будући да обе стране имају заједничког непријатеља – Исламску државу, сматрају аналитичари. „Русија може да захтева од САД уступке који се тичу концентрације НАТО снага у близини њених граница, док Вашингтон може да тражи већу подршку Москве када су у питању преговори о Сирији. Они се, додуше, налазе на различитим странама барикада, али заједничка компонента у виду борбе против Даеша отвара могућност за сарадњу у другим питањима”, наводи се у извештају, преноси Спутњик.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh