Gradovi

Strožija kontrola preusmerila migrante na Bugarsku?

BEOGRAD – Stroža kontrola migranata iz zemalja Bliskog istoka na grčko-makedonskoj granici smanjio je njihov priliv u Srbiju, ali je, kako tvrde mediji, otvorio novu rutu preko Bugarske.

Iako granice nisu zatvorene, države druž balkanske izbegliče rute počele su da sprovode zajedničko profilisanje i registraciju izbeglica, kako bi se napravila razlika između ekonomskih ili ilegalnih migranata od onih koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

Sporazum o 15 tačaka koji su nedavno u Zagrebu potpisali šefovi policija kroz koje migranti prolaze na putu ka Evropskoj uniji doveo je do toga da se smanji pritisak na srpsku granicu i njene prihvatne centre, a da se, s druge strane poveća broj prelazaka preko Bugarske.

U očekivanju takve situacije bugarski parlament izglasao je prošlog četvrtka da se vojsci te države omogući da asistira policiji prilikom granične kontrole, s obzirom na to da je u tu zemlju, od početka migrantske krize, ušlo oko 30.000 ljudi poreklom sa Bliskog istoka.

Kako je danas saopštila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) od početka godine u Grčku i Italiju stiglo je više od 100.000 migranata i izbeglica.

Zbog bojazni od povećanja ilegalnog prelaska i, u vezi s tim, krijumčarenja ljudi, Evropol je juče otvorio novi Evropski centar za borbu protiv krijumčarenja migranata (EMSC).

Direktor Evropola Rob Vejnrajt je objasnio da ta agencija procenjuje da je devet od deset tražilaca azila koji su stigli u Evropu organizovali svoj put preko kriminalnih krijumčarskih mreža.

On je rekao da će novi centar, čije je sediste u Hagu, pomoći članicama EU da „poboljšaju razmenu informacija i operacionalnu koordinaciju u borbi protiv organizovanog krijumčarenja migranata“.

AP Photo/ Valentina Petrova

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh