Gradovi

Stručnjaci: Kontrola državne pomoći jača konkurenciju

BEOGRAD – Efikasan sistem kontrole državne pomoći jedan je od preduslova koji svaka zemlja, kandidat za članstvo u EU, treba da ispuni, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije na Konferenciji „Državna pomoć i proces pristupanja EU – Kako se prilagoditi novim pravilima“.

Učesnici konferencije istakli su da je Srbija dosta napredovala u oblasti politike konkurencije i državne pomoći, u pogledu usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, ali da ima još dosta posla da se ova oblast adekvatno uredi u praksi.

Svi privredni subjekti u Srbiji imaće koristi od efikasne kontrole državne pomoći, usklađene sa pravilima EU, jer taj sistem omogućava jačanje slobodne konkurencije i uspostavljanje boljih tržišnih uslova za poslovanje preduzeća.

„To podrazumeva harmonizaciju domaćeg zakonodavstva, jačanje kapaciteta davalaca državne pomoći, ali i organa koji kontrolišu njenu dodelu“, rekao je savetnik predsednika PKS Aleksandar Kemiveš.

Sprovođenjem zakonske regulative u oblasti državne pomoći, ističe Kemiveš, sprečava se favorizovanje pojedinih privrednih subjekata i stvaraju se jednaki uslovi poslovanja za sve učesnike na tržištu, što će podsticati dolazak i ostanak novih kompanija na tržištu Srbije i unaprediti ekonomski razvoj.

Evropska komisija preporučuje zemljama članicama EU da postepeno smanjuju opšti nivo državne pomoći i da se fokusiraju na podršku zapošljavanju, regionalnom razvoju, zaštiti životne sredine, obuci nezaposlenih, istraživanju i inovacijama, naveo je Kemiveš dodajući da Srbija ide u tom pravcu.

„Kako se Srbija približava EU, pitanje državne pomoći postaje sve važnije. Državna pomoć nije zabranjena, ali mora da se kontroliše. Ako neko preduzeće primi nedozvoljenu državnu pomoć može biti u obavezi da vrati celokupan iznos sa kamatom“, rekla je Tijana Kojović iz advokatske kancelarije BDK Advokati.

Srbija ima Zakon o kontroli državne pomoći još iz 2010, ali je svest o značaju i pravnim implikacijama korišćenja države pomoći još niska među korporacijama u Srbiji.

Kojović je istakla da je u EU sprovođenje kontrole državne pomoći u rukama Evropske komisije koja ima ingerencije da preduzećima u zemljama članicama naloži da pomoć vrate.

Kada Srbija postane punopravni član EU kontrola državne pomoći neće biti na nacionalnom nivou, već u nadležnosti Evropske komisije, rečeno je na konferenciji.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh