Južna Srbija

Студентски културни центар Ниш и Психолошко саветовалиште успешно организовали семинар: “Између тебе, мене и четири зида“

Психолошко саветовалиште за студенте основано је 2005. године као пилот пројекат Савеза студената Универзитета у Нишу и Удружења студената психологије “ПсихоН“, а подржан од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

SEMINAR SKC 2Данас Саветовалиште свој рад обавља под окриљем Студентског културног центра Ниш и све своје активности остварује уз њихову сарадњу и подршку.

Рад Психолошког саветовалишта је организован у три сектора – сектор за саветодавни рад, за научно-истраживачке активности и сектор за едукацију у оквиру којих се спроводе основне активности  – директно саветовање, СОС теле-апел служба, интернет саветовање, организација трибина, семинара, округлих столова, реализација емпиријских истраживања, обука и тренинга, итд.

Индивидуални и групни саветодавни и тераписјки рад, организовање едукативних активности су неки од видова који су послужили као средство за постизање сензибилизације људи за проблеме менталног здравља и разбијање предрасуда које и данас представљају препреку за тражење психолошке помоћи.

SEMINAR SKC 3 Овај пројекат је једино Универзитетско психолошко Саветовалиште у Србији и има за циљ јачање индивидуалних капацитета младих људи и унапређење њихових социјалних вештина, усвајање вештина решавања проблема, каналисања анксиозности и агресивности, као и освешћивање студената и средњошколаца и целокупног друштва по питањима превенције у области менталног здравља.

Рад Саветовалишта је супервизиран од стране проф. др Бојане Димитријевић, спец. мед. психологије и редовног професора на Филозофском факултету у Нишу.

Seminar SKCПсихолошко саветовалиште за студенте Студентског културног центра Ниш организовало је семинар „Између тебе, мене и четири зида“.

Семинар је одржан у Великој сали Универзитета у Нишу.

Ове године семинар је посвећен темама љубави, сексуалности и терапији у интимним односима.

Сама идеја заснована је на истраживачком раду Психолошког саветовалишта за студенте, као и на потребама и проблемима са којима студенти долазе на саветовање.

Питања на која смо настојали да дамо одговор јесу шта је то љубав, које врсте љубави постоје, како се мењао појам љубави кроз време, како се дефинисала и схватала сексуалност некада, а како сада, са којим проблемима се млади сусрећу у партнерским односима и јављају на терапију и како се могу разрешити.

На ова питања као и на питања публике одговоре су дали предавачи, професори са Филозофског факултета у Нишу, са департмана за психологију, проф. др Татјана Стефановић која је одржала предавање на тему „Љубав: псеудопојам који прави збрку“, доц. др Миодраг Миленовић, одржао је предавање на тему „Секс и љубав – од репродукције до хедонизма и назад“, као и др Зоран Антић, психијатар и психоаналитички психотерапеут који је причао на тему „Дијалектика љубави и логоса“.

Посетиоци су имали прилику да сазнају нешто више о појму љубави, о различитим схватањима љубави кроз време и у различитим културама.

Заинтересовани су могли да провере ком типу љубави припадају и који је то тип љубави који им одговара.

Било је речи о сексу, о његовој улози и значају како у партнерским односима, тако и у контексту друштвеног значаја.

Учесници су такође сазнали нешто о томе како психотерапија може да буде од помоћи када су у питању љубавни проблеми у вези, како да унапредимо свој љубавни и сексуални живот и какав је значај љубави у сексуалним односима.

У оквиру семинара, након предавачког дела, одржана је психодрамска радионица коју је водила Александра Поповић, психодрамски терапеут у едукацији, а на радионици су, такође, обрађиване теме везане за партнерске односе.

Број учесника на семинару је био 170.

Љ.П.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh