Gradovi

Stupica ostavila nemerljiv trag u pozorišnom životu

BEOGRAD – Mira Stupica, koja je preminula noćas u 93. godini, ostavila je nemerljiv trag u pozorišnom životu Jugoslavije i Srbije, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

„Napustila nas je velika Mira Stupica, članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od osnivanja, kao i zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i beogradskog Narodnog pozorišta“, navedeno je u saopštenju.

Stupica je ostavila trag ulogama u Ateljeu 212, Beogradskom dramskom pozorištu i Zvezdara teatru, kao i Crnogorskom narodnom pozorištu.

Neke od njenih najznačajnijih uloga su Petrunjela u Držićevom Dundu Maroju, Lucijeta u Ribarskim svađama i naslovna uloga u Mirandolini Goldonija, Grušenjka u predstavi Braća Karamazovi i Nastasja Filipovna u Idiotu Dostojevskog.

Takođe, Glorija Ranka Marinkovića, Sarduova Katarina u Madam San-Žen, Kohutova Marija (Marija se bori s anđelima), Pirandelova Ignacija u Večeras improvizujemo, Brehtova Dženi u Operi za tri groša i Gruša Vahandze u Kavkaskom krugu kredom, te Krležina Barunica Kasteli u Glembajevima, Šilerova Ledi Milford (Spletka i ljubav) i Tolstojeva Ana Karenjina. Poslednja uloga u istoimenom komadu – Princeza Ksenija od Crne Gore, 1994.

Na filmu i televiziji odigrala je desetine uloga u saradnji sa značajnim rediteljima i velikim partnerima.

Dobitnica je svih najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih nagrada za glumu, od Dobričinog prstena, tri Zlatna lovor vijenca sarajevskog Meša, dve Sterijine nagrade, Zlatne arene, nagrade „Pavle Vujisić“ za životno delo i mnogih drugih.

Njena knjiga „Šaka soli“ nezaobilazno je štivo ne samo za ljubitelje i poznavaoca teatra, nego i kao trag i svedočanstvo o vremenu druge polovine dvadesetog veka, dobu koje je Mira Stupica snažno obeležila svojom glumačkom pojavom i javnim prisustvom.

Preminula je dva dana posle svog 93. rođendana.

Kremacija na Novom groblju je 23. avgusta u 13 časova.

Komemoracija u Jugoslovenskom dramskom biće održana početkom septembra na Velikoj sceni pozorišta.

Vukosavljević: Stupica simbol naše pozorišne scene

Mira Stupica ostaće zauvek upamćena kao simbol naše pozorišne scene i jedno od najznačajnijih imena čitavog srpskog glumišta, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom smrti legendarne glumice.

„Ako bi se tražila nit koja povezuje sve generacije glumaca i pozorišnih stvaralaca, ako postoji ličnost koja je bila nezamenljivi uzor kolegama i neprikosnoveni autoritet srpske glumačke scene, onda je to Mira Stupica“, ocenio je Vukosavljević.

On je istakao da je Stupica „svojim bravuroznim ulogama, koje su je učinile voljenom i obožavanom kod publike i izuzetno poštovanom od strane kritike, ostavila neizbrisiv trag u istoriji pozorišne i filmske umetnosti“.

„Neprevaziđenim umetničkim darom, retko viđenom harizmom i urođenom prefinjenošću, Mira Stupica svrstala se u red istaknutih ličnosti srpske kulture“, naglasio je ministar Vukosavljević u saopštenju dostavljenom medijima.

Mićanović: Napustila nas je jedna od najvećih legendi

Odlazak Mire Stupice je veliki gubitak za profesiju, izjavio je danas glumac Dragan Mićanović, istakavši da nas je napustila jedna od najvećin glumačkih legendi.

Prisećajući se rada sa čuvenom glumicom, Mićanović je rekao da je imao sreću da na početku svoje karijere radi predstavu sa njom.

To je bila predstavala „Naši sinovi“ u Zvezdara teatru, u kojoj je Stupica igrala njegovu baku.

„To je bilo neverovatno iskustvo. Gledati nju i biti na sceni sa njom, ali i pokojnom Oliverom Marković je bilo neverovatno“, rekao je Mićanović Tanjugu.

Kako je dodao, škola kroz koju je prošao, radeći sa njih dve, je za njega neprocenjiva.

Janketić: Mira je rođena da živi večno

Glumac Mihailo Janketić je, povodom odlaska dive srpskog glumišta Mire Stupice, izjavio da je ona rođena da – živi večno.

„Mi smo svi opčinjeni njome i toliko je volimo da na neki način ne pristajemo na njen odlazak. I ja takođe mislim da Mira nije umrla, ona je rođena da živi večno“, rekao je Janketić Tanjugu.

„Ona će sigurno, bez ozbira što neće biti prisutna fizički među nama, ostati u našim mislima i emocijama zauvek, živa i prisutna. Mira je bila izuzetno dobar i veliki čovek i nije moglo drukčije biti nego izuzetna i velika glumica“, naglasio je on.

Poslednji put su se videli u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

„Držala me je pod ruku da siđemo niz neke stepenice i onda mi kaže: Slobodno se ti nasloni na mene, ja ću te pridržavati da siđemo. Ona je tako bila duhovita i od svega je umela da napravi događaj“, rekao je Janketić.

Marković: Bila je sreća gledati Miru na sceni

Mira Stupica je bila velika dramska umetnica, najvećeg svetskog formata, a tamo gde nas je ona vodila sa scene, niko nas nije poveo, izjavio je danas reditelj Jagoš Marković.

„Koliko je samo mene naučila i koliko mi je dala to ne staje u reči, večno sam joj zahvalan“, rekao je Marković Tanjugu i dodao da je bila sreća gledati je na sceni, raditi i prijateljevati sa njom.

„To je zaista bila sreća i svaki pridev mi se sada čini potrošen za nju i njen odlazak“, rekao je Marković.

Kako je dodao, ona ide tamo gde su Nušić, Konjović, Mokracnjac, u red najvećih duhovnih zaduzbinara ovog naroda i njegove umetnosti.

Govoreći o Miri, Marković je rekao da je bila veličanstvena i kao glumica, i kao čovek, darovita, plemenita, moćna, duhovita, mudra, požrtvovana, ponosna…

„Znala je o životu i o pozorištu sve što se može znati. Ona ide pravo u legendu, zadužila nas je neizmerno. Sa pravom je proglašena glumicom veka i nosila je tu titulu kraljevski, kao što je sve radila“, rekao je Marković.

Kako je ispričao, tajno je pomagala siromašne, a nikada to nije govorila.

„Ceo jedan honorar je dala za aparat za jednu bolnicu, zato je i snimila jednu reklamu. Samo ga je prosledila na račun bolnice“, rekao je Marković.

Veselinović: Mira je otišla tiho

Glumica Branka Veselinović teško je primila vest o odlasku svoje drage prijateljice i kume Mire Stupice, za koju kaže da je bila velika glumica koja je retko govorila o sebi.

Veselinović se u razgovoru za Tanjug rado prisetila vremena kada je Miru videla kako igra u Kolarčevoj zadužbini sa 16 godina.

„Mnogi mladi i ne znaju da smo nas dve postojale. Ja sam Miru mnogo volela, bile smo veliki prijatelji i kumovi“, rekla je Veselinović i nastavila: „Imala je 16 godina i par meseci kada je na Kolarčevom univerzitetu, gde je bilo predstavljanje mladih ljudi, igrala u predstavi „Laža i paralaža“. Odmah su je angažovali“.

Nastavila je svoju priču: „Počeo je rat i neki ne znaju da smo mi bile i ilegalci kada je bilo vrlo teško, bile smo dobri prijatelji, posle rata smo bile u Narodnom pozorištu, družile se. Kada je počelo da radi Jugoslovensko dramsko pozorište igrale smo i u Narodnom i u Jugoslovenskom“.

Veselinović posebno izdvaja među mnogim uspomenama vreme kada je upoznala svoju veliku ljubav Mlađu Veslinovića, a Mira Stupica je imala važnu ulogu u tome.

„Ribarske svađe“ Goldonija, (Bojan) Stupica režira, Mira i ja smo drugarice, a Mlađa Veselinović, koji je bio u zarobljeništvu, tada vojno lice, toliko je lepo igrao da su ga angažovali u Jugoslovesnkom dramskom. Tu sam ga upoznala i počeli smo probe. Igrali smo momka i devojku, Mira glavnu ulogu. Za vreme pauze mi se grlimo, igramo, još smo na „vi“ i ona kaže: Mlađo, da li si ti slobodan, imaš li devojku? On kaže: Nemam. Mira na sve to: Ni Branka nema momka, ajde vi to“, priča poznata glumica.

„Mi smo se smejali jedno pet-šest dana pa smo počeli da se volimo i 64 godine bili zajedno. Mira je bila na našim proslavama, mi smo se posećivali, voleli“, dodaje Veselinović dok pokazuje fotografije na kojoj su Stupica i ona iz mladih dana.

Brojnim televizijskim ekipama koje su je posetile danas povodom smrti legendarne glumice, Veselinović pokazuje i novine sa člankom u kojem govori o svojoj kumi i koje je upravo juče poslala Miri.

„Od mojih kolega iz Jugoslovenskog dramskog malo je živih, a možda više nema nikog i Mira, koja je pet godina mlađa od mene, otišla je tako…Ništa nije htela. Povukla se u sobu, mogla sam da idem kod nje, kao i par kolega i rođaka, inače nikog nije primala. Bila je ljubazna kada sam je posećivala u domu, ali jedva je mogla da kaže Branka i da se nasmeši“, rekla je setno Veselinović.

Veselinović ističe da je Mira Stupica bila velika glumica, a retko je govorila o sebi.

„Ona je cenila moju upornost i dobročinstvo. Govorila mi je: Kumo, samo radi. A ja bi njoj odgovorila: Kumo, radi i ti, piši, daj neki intervju. Ali ne, ne, ništa. Nije imala televizor, ni radio“, dodala je ona.

Foto Twitter/@AngelMoonSand

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh