Gradovi

Su Ći predložena za ministarku u novoj vladi Mjanmara

NEJPJIDO – Novi predsednik Mjanmara Htin Kjav predložio je dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći za člana kabineta koji formira njena Nacionalna liga za demokratiju (NLD), saopštio je danas predsednik parlamenta.

Kako stoji na listi predloženih ministara novog kabineta, u koju je Rojters imao uvid, Su Ći je predložena za ministarku sa četiri portfelja, odnosno za ministarku predsedništva, spoljnih poslova, električne energije i energetike i obrazovanja.

Stranka Su Ći odnela je istorijsku izbornu pobedu u novembru, ali joj ustav koji je izradila bivša hunta zabranjuje da bude predsednik zemlje jer su njena dva sina britanski državljani, navodi britanska agencija.

Nova vlada biće inaugurisana sledećeg meseca.

Članovi parlamenta Mjanmara izabrali su pre nedelju dana bliskog saradnika Aung San Su Ći, Htin Kjava, za prvog civilnog mjanmarskog predsednika posle više decenija, što je istorijski trenutak za zemlju na čijem je čelu ranije bila hunta.

Mjanmar se preobražava iz izolovane otpadničke države pod represijom u zemlju koja se brzo otvara i stremi ka demokratiji, primećuje agencija Frans pres.

Dugogodišnja aktivistkinja koja se bori za demokratiju i ljudska prava najavila je zato da će vladati „preko“ novoizabranog predsednika, a njena odluka da za tu ulogu izabere Htina Kjava smatra se potvrdom njenog apsolutnog poverenja u njegovu lojalnost.

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Aung San Suu Kyi

Slide

Slide

Htin Kyaw, Aung San Suu Kyi

Novi predsednik Mjanmara Htin Kjav predložio je dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Su Chi za člana kabineta koji formira njena Nacionalna liga za demokratiju (NLD), saopštio je danas predsednik parlamenta. Kako stoji na listi predloženih ministara novog kabineta, u koju je Rojters imao uvid, Su Chi je predložena za ministarku sa četiri portfelja, odnosno za ministarku predsedništva, spoljnih poslova, električne energije i energetike i obrazovanja. AP foto

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh