• Novosti online

  Subotička i migrantska deca zajedno gledala predstavu u Dečijem pozorištu (VIDEO)

  Predstava za migrantsku i lokalnu decu pod nazivom „Tobi, tužni psić“ održana je danas u Dečjem pozorištu u Subotici. Predstava je okupila migrantsku decu smeštenu u prihvatnim centrima u Kikindi i Subotici, lokalnu decu iz vrtića „Naša radost“ u Subotici i decu iz Školskog centra „Dositej Obradović“ iz tog grada.

  Predstavnica Medjunarodne organizacije za migracije (IOM) Aleksandra Vuković rekla je agenciji Beta da je predstavi prisustvovalo 200 dece, a da je ideja tog okupljanja bila propagiranje univerzalnih ljudskih vrednosti medju svim kulturama.

  „Deca su iz različitih zemalja i oni će posle odigrane predstave moći da se druže i pričaju o tome. Osnovni cilj je kulturna razmena izmedju migrantske populacije i lokalnog stanovništva“, rekla je Aleksandra Vuković.

  Glumac Dečijeg pozorišta Boško Boškov je rekao da mu je drago što igra za decu iz mnogih zemalja, jer se radi o deci sa kojima svi saosećaju i brinu o njihovim sudbinama.

  „Zanimljivo je da odgledaju ovu predstavu jer ona šalje poruku budi to što jesi. Sve njih muči pitanje kako se snaći u nekoj novoj sredini i kako ostati ono što jesi. Priča o kojoj ćemo danas govoriti na pozorišni način je o maloj kuci koja je prepuna kompleksa kako izgleda i kako joj se svi rugaju i prkose joj. Ali na kraju shvata da je najbolje da budeš onakav kakav jesi. To je lako učiniti u mestima u kojima si rodjen, ali kad odeš u nepoznatu sredinu mnogo je teže zadržati sve ono što tebe čini posebnim. Nadam se da će deca iz naše igre shvatiti da treba da izdrže sve sa čim se suočavaju“, rekao je Boškov.

  Migrantkinja Alaha iz Avganistana, koja ima 15 godina, rekla je da u Srbiji živi već tri godine i da trenutno boravi u kampu u Subotici.

  „Želim da odem u Madjarsku i da započnem život tamo. Ovde sam sama, bez porodice. U kampu učimo i upoznajemo nove drugare, a tako je i danas. Dok sam ovde često sam na kompjuteru, a učim i engleski jezik. Volim pozorište i danas ću da uživam“, rekla je ona.

  Migrantkinja Marian iz Avganistana kaže da bi volela da ode u Nemačku.

  „Iz Avganistana sam, ali sam rodjena u Iranu. Sada sam u Srbiji u Prihvatnom centru u Kikindi, ali želim da odem u Nemačku. Veoma volim da glumim i volim da gledam predstave u pozorištu. Često sam glumila u našem Centru u Kikindi kada smo imali aktivnosti“, dodala je Marian.

  Algarija iz Avganistana u Subotici živi već tri godine.

  „Jedva čekam da vidim ovu predstavu jer obožavam da gledam glumce na sceni. U budućnosti bih volela da budem doktor ili učitelj i da živim u Nemačkoj“, rekla je ona.

  Današnja predstava je jedna od aktivnosti koju je organizovala Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.

  KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com