• Novosti online

  Sud u Hongkongu ukinuo zabranu nošenja maski, nastavljeni sukobi demonstranata i policije

  Sud u Hongkongu danas je ukinuo zabranu nošenja maski na licu, uvedenu kako demonstranti u toj autonomnoj kineskoj teritoriji ne bi mogli da sakriju identitet radi izbegavanja hapšenja.

  U presudi se navodi da se zabranom krše osnovna prava u većoj meri nego što je neophodno za ostvarivanje njenog cilja.

  Zabranu nošenja maski u oktobru je uvela vlada Hongkonga, koristeći specijalna ovlašćenja.

  Radna nedelja u Hongkongu počela je danas uz višestruke proteste koji su poremetili saobraćaj, dok su škole zatvorene iz bezbednosnih razloga.

  U studentskom gradu Politehničkog unverziteta nastavljeni su sukobi demonstranata koji su ga zauzeli i policije.

  Policija je koristila suzavac i palice protiv demonstranata koji su pokušali da probiju policijski kordon postavljen oko stotina aktivista u studentskom gradu.

  Demonstranti su napadali policiju i izvan studentskog grada i iz njega, dok su policajci odgovorili suzavcem, a ponegde i potiskivanjem aktivista i hapšenjima.

  Za sada nije jasno da li je iko od demonstranata koji se nalaze unutar studentskog grada Politehničkog univerziteta uspeo da pobegne.

  Demonstranti su danima blokirali studentski grad, sprečavajući ulazak policije.

  Protesti u Hongkongu traju od početka juna. Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predvidjao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje gradjanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com