• Gradovi

  Sudan postao 39. oblast Anglikanske crkve u svetu

  Poglavar Anglikanske crkve Džastin Velbi proglasio je danas Sudan za 39. oblast te crkve u svetu, rekavši da je to novi početak za hrišćane u toj, pretežnoj muslimanskoj zemlji.

  Od kada je Južni Sudan, pretežno hriščanski, 2011. godine postao nezavisna država, Anglikanska crkva u Sudanu je prebacila sedište u njegov glavni rad, Džubu.

  Ali danas je nadbiskup kenterberijski, predvodnik Anglikanske zajednice oja ima 85 miliona vernika u svetu, proglsio Kartum, glavni grad Sudana, za 39. oblast te zajednice, a za nadbiskupa postavio Ezekijela Kondoa Kumira Kukua.

  Anglikanaca u Sudanu uglavnom ima samo na planinskom jugu, ali nema podataka koliko ih je.

  Ideja o formiranju anglikanske verske zajednice u Sudanu potiče iz 2009. godine, kada je bilo jasno da će se jug te zemlje otcepiti i postati nezavisna, većčinom hrišćanska država, a vlasti samog, muslimanski većinskog Sudana su bile optužene da proganjanju hrišćane i da im uništavaju bogomolje.

  Najviše vernika Anglikanske crkve u svetu je u Engleskoj (26 miliona), Nigeriji (17,5), Ugandi (osam miliona), Sudanu (oko pet miliona) i Australiji (3,8 miliona).

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com