• Gradovi

  Suđenje Naseru Oriću počinje 26. januara

  BANJALUKA – Pred Sudom Bosne i Hercegovine 26. januara počeće suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću zbog zločina počinjenih nad srpskim zarobljenicima 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca, rečeno je danas na drugoj statusnoj konferenciji, prenose banjalučki mediji.

  Na prvoj statusnoj konferenciji, koja je održana 24. novembra, tužilac Miroslav Janjić najavio je ispitivanje 30 svedoka, među kojima će biti i jedan zaštićeni svedok, kao i izvođenje 63 materijalna dokaza, prenela je RTV RS.

  Sud BiH potvrdio je 9. septembra tri tačke optužnice protiv Orića i Muhića za zločin nad ratnim zarobljenicima, odnosno da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

  Optuženi su 19. oktobra pred Sudom BiH negirali krivicu.

  Orićevi branioci su 9. novembra podneli podnesak Haškom tribunalu od kojeg su zatražili da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njihovog branjenika, s obzirom na to da mu se već sudilo za te zločine i da je 2008. godine u Hagu već pravosnažno oslobođen krivice.

  Tribunal u Hagu je 11. decembra odbio zahtev Orićeve odbrane za obustavljanje postupka u Sudu BiH.

  U obrazloženju odluke je navedeno da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i šest osoba u zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jedno lice u selu Zalazje, kao i da je sa još jednim pripadnikom takozvane Armije BiH učestvovao u ubistvima dve osobe u Bratuncu.

  Sudija Mehanizma za međunarodne tribunale u Hagu Lin Dakjun smatra da se tačke optužnice u BiH o ubistvima bitno razlikuju od optužbi u Hagu, kada se porede način, vreme i mesto navodnih zločina.

  Orić se brani sa slobode, uz ograničeno kretanje samo na području FBiH i obavezno sedmično javljanje nadležnim policijskim službama.

  On je 26. juna izručen BiH iz Švajcarske, gde je uhapšen 10. juna po poternici Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u selima oko Srebrenice.

  Orićevo izručenje iz ekstradicionog pritvora u kojem je proveo 14 dana tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švajcarski sud odlučio u korist BiH.

  freeimages.com, Marcelo Gerpe

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com