Zabava

Sudije Ujedinjenih nacija glasale „u korist“ Džulijana Asanža

Panel Ujedinjenih nacija koji je razmatrao da li su Velika Britanija i Švedska nezakonito pritvorile Džulijana Asanža doneo je odluku u njegovu korist, javlja BBC.

Osnivač Vikiliksa, koji živi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine da bi izbegao izručivanje Švedskoj zbog ispitivanja u slučaju navodnog silovanja, izjavio je ranije da će „prihvatiti hapšenje“ ukoliko nezavisni sud donese zaključak da je njegovo privođenje bilo zakonito.

Panel UN o arbitrarnom pritvoru, koji donosi odluke o tome da li su ljudi nezakonito pritvarani prema međunarodnim pravnim instrumentima, razmatrao je žalbu koju je Asanž podneo u septembru 2014. godine. On tvrdi da je nezakonito pritvoren, zbog čega ne može da napusti teritoriju ambasade Ekvadora – zemlje koja mu je odobrila politički azil, a da ga ne uhapsi britanska policija.

Britanski Forin ofis kaže da Asanž može slobodno da izađe iz ambasade kad god poželi, ali da Velika Britanija ima zakonsku obavezu da ga izruči. Zvaničnici tvrde da Asanž svojevoljno izbegava pritvor sklonivši se u ambasadu.

BBC javlja da se švedski tužioci sada pripremaju da dozvole kolegama iz Ekvadora da ga ispitaju unutar ambasade, te da se pitanja već pripremaju i prevode.

Asanž, koji ima australijsko državljanstvo, uhapšen je prvi put u Londonu 2010. godine zbog optužbi za seksualni napade, podignute protiv njega u Švedskoj. Iako optužnica do sada nije podignuta, Švedska traži da ga lično ispita.

On smatra da su optužbe politički motivisane i da bi na kraju dovele do njegovog izručenja u Sjedinjene Američke Države gde ga očekuju optužbe zbog aktivnosti vezanih za Vikiliks i objavljivanje tajnih vladinih dokumenata na internetu. Smatra se da američko tužilaštvo odavno vodi istragu oko objavljivanja američkih vojnih i diplomatskih dokumenata.

„Činjenica je… da je američko Ministarstvo pravde više puta potvrdilo da se priprema tužba“, piše na sajtu Vikiliksa.

Panel UN nema nikakvu moć nad britanskim ili švedskim vlastima, ali će odluka u korist Asanža dodati pritisak na ove zemlje da mu omoguće da napusti ambasadu a da ne bude uhapšen.

Asanž je ponudio da da izjavu iz Britanije, ili da prođe ispitivanje unutar ambasade, ali je Švedska to odbila.

Njegovi advokati su izjavili pred panelom da je Asanžu onemogućeno pravo da u potpunosti uživa sve prednosti azila koji mu je odobrio Ekvador zbog nepravedno izdatog naloga za hapšenje.

U saopštenju postavljenom na Tviter u u četvrtak pre objavljivanja odluke, Asanž kaže: „Ako Ujedinjene nacije objave da sam izgubio slučaj protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, napustiću ambasadu u podne u petak da bi me britanska policija uhapsila jer nema mogućnosti za novu žalbu.“

„Međutim, ako moj zahtev bude prihvaćen i bude utvrđeno da su se ove države nezakonito postupile, očekujem da mi se odmah vrati pasoš i da se prestane sa daljim pokušajima da me uhapse.“

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh