Gradovi

Sudovi vagaju: Trajna nesposobnost ili zloupotreba prava?

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu naložio je Specijalnom sudu da ponovo proceni zdravstveno stanje i poslovnu sposobnost Zorana Stanojevića, optuženog kao suorganizatora „saobraćajne mafije“, a za koga tužilastvo tvrdi da zloupotrebljava svoja procesna prava i namerno izbegava suđenja.

Naime, Specijalni sud je 31. marta odbacio optužnicu protiv Stanojevića, kojom se tereti za zločinačko udruživanje, 23 krivična dela prevare i 33 krivična dela davanja mita.

Odluku, u koju je Tanjug imao uvid, Specijalni sud je zasnovao na nalazilma veštaka VMA od prošle godine kojima je utvrđeno da je Stanojević zbog teške i trajne bolesti sprečen da učestvuje u krivičnom postupku, kao i da nije poslovno sposoban.

Dan ranije sud je odbio predlog Tužilaštva za organizovani kriminal da Stanojeviću odredi pritvor zbog izbegavanja suđenja, iako mu je tužilaštvo dostavilo dokumentaciju Jedinice za finansijsku istragu SBPOK-a prema kojoj on „aktvino učestvuje u upravnim postupcima u vezi sa izgradnjom objekata u Obrenovcu, čiji je vlasnik, odnosno držalac“.

Sudu je priložena i dokumentacija da se protiv njega vodi još jedna istraga pred tim tužilaštvom u kojoj je 2014. godine saslušan u prisustvu svog branioca.

Zbog toga je tužilaštvo izrazilo sumnju u nalaze veštaka i tražilo pritvor, smatrajući da Stanojević očigledno zloupotrebljava svoja prava, ali je predlog odbilo krivično vanpretresno veće suda imajući u vidu nalaze veštaka VMA od juna prošle godine koje je dopunjeno u oktobru.

Protiv Stanojevića je ranije razdvojen prostupak od ostatka grupe optuženih u toku ponovljenog suđenja, a prvom prvostepenom presudom Specijalnog suda je bio osuđen na osam i po godina zatvora kao organizator kriminalne grupe.

Na rešenje o odbacivanju optužnice žalio se tužilac, a Apelacioni sud je usvojio njegovu žalbu jer smatra da se osnovano žalbom osporava nalaz i mišljenje komisije veštaka VMA, pogotovo što je Stanojević juna 2006. kada je pokrenut postupak više puta veštačen i da se pomenuti nalaz komisije lekara VMA bitno razlikuje od nalaza komisije veštaka Marije Popović, Branka Mandića i Nade Janković.

Zbog toga je Apelacioni sud naložio Specijalnom da u ponovonom postupku odlučivanja, najpre usaglasi nalaz i mišljenje dve komisije veštaka, i da po potrebi odredi novo veštačenje procesne sposobnosti Stanojevića da mu se sudi.

Pored toga, Specijalni sud treba detaljno proceni ponašanje Stanojevića počev od hapšenja 2006. godine, imajuhci u vidu dokaznu dokumentaciju tužilaštva kojom se potkrepljuju sumnje u njegovu zdravstvenu nesposobnost.

Punomoćnik jednog od oštećenih osuguravahjućih društava DDOR Novi Sad Zora Dobričanin Nikodinović pozdravila je odluku Apelacionog suda napominjući da je tokom postupka upozoravala na moguće zloupotrebe.

„Kao punomoćik oštećenih osuguravahjućih društva više od dve decenije, upozoravala sam sud da bi moglo da dođe zloupotrebe procenih prava. Dobro je da je Apelacioni sud to pritmetio jer u ovom slučaju mora da se otvori četvoro očiju“, rekla je Dobričanin Nikodinović Tanjugu.

Specijalni sud u Beogradu osudio je prošle godine nakon ponovljenog suđenja 20 članova „sabraćajne mafije“ na zatovrske kazne od pet meseci do sedam i po godina, jer su od osiguravajucih društava naplatili štetu na osnovu falsifikovanih zapisnika sa uviđaja saobraćajnih nesreća koje se nisu dogodile.

Sud je osuđenima naložio da osiguravajucim društvima među kojima su i „Dunav osiguranje“, „Delta osiguranje“, „Viner štediša“, vrate višemilionske iznose za koje su ih oštetili.

Protiv njih je u toku drugostepeni postupak po žalbama, dok je Stanojeviću postupak razdvojen i druga presuda mu nije izrečena, a čekaju se odluke suda da li će optužnica ostati na snazi ili će biti pravosnažno odbačena.

Pripadnici ove grupe, koju su prema optužnici osnovali Slobodan Knežić i Zoran Stanojević, terete se da su osiguravajuća društva varali tako što su angažovali saobraćajne policajce koji su za mito od 500 do 1.000 evra sačinjavali falsifikovane zapisnike o uviđaju izmišljenih nesreća.

Foto/Freeimages.com, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh