Svet

Sukob Islamske države i Izraela nije na vidiku

Efraim Lapid, izraelski brigadni general u penziji, za Danas

* Govor Benjamina Netanjahua protiv Obame u Kongresu SAD bio je loš potez

Autor: Sara Marinković

Beograd – U prošlosti, terorizam se dovodio u vezu sa konfliktom između Izraelaca i Palestinaca, u vezu sa Bliskim istokom. Danas svaka država mora biti upoznata sa delovanjem Hezbolaha, Hamasa, Al Kaide. Kad pričamo o međunarodnom terorizmu, on ima mnogobrojne dimenzije. Isto tako, svaka država mora biti sposobna da se nosi sa terorizmom, nekada defanzivno, a nekada ofanzivno – kaže u razgovoru za Danas izraelski brigadni general u penziji Efraim Lapid.

Upitan da prokomentariše da li Islamska država predstavlja opasnost za Izrael, s obzirom na tvrdnje da je Izrael jedina država od koje ID ima strah, baš zbog iskustva koje izraelska vojska ima u uličnim gerilskim ratovima i upoznata je sa terorističkim strategijama, Lapid ističe da Izrael drži širom otvorene oči da bi video šta ID čini, ali i dalje „ne vidi ID u direktnom konfliktu sa Izraelom“. „Loše po nas je jer su veoma blizu naše granice i bitno nam je zbog severnog dela Izraela, prema Siriji. Kada pogledamo međunarodnu koaliciju protiv ISIS-a, Izrael nije uključen formalno u odbrambenoj liniji. Ali prilikom prikupljanja i razmene informacija, mi smo partneri i sve što znamo u vezi sa tim delimo. Izrael više nego ostale zemlje ima volju da deli svoje iskustvo, podiže svest i upozorava. Jer ako nemate informacije, vi niste svesni potencijalne pretnje“, ističe naš sagovornik.

Kada je u pitanju potencijalna saradnja država Bliskog istoka protiv ID, Lapid ukazuje da Izrael, Saudijska Arabija i Egipat imaju zajedničkog neprijatelja, a to je Iran. „Iranu je neprijatelj ID, jer su oni suniti, a Iranci su šiiti. Nafta je poenta, ne ideologija. Posle svega, nafta. Sve zemlje Bliskog istoka koje su imale ili i dalje imaju naftu su u problemu. Na Bliskom istoku sada postoje dva elementa koji su bitni, ID, a zatim i Kurdi koji danas funkcionišu kao politički element. Oni imaju teritoriju sa naftom i one koje su zainteresovani za nju. Ekonomska baza postojanja ISIS je nafta“, ističe Lapid.

Na pitanje da li uspeh anti-ISIS koalicije u Iraku i Siriji utiče na pomeranje ove terorističke organizacije ka Libiji i može li se očekivati uspostavljanje fronta i prelivanje sukoba tamo, Lapid je pri stavu da je Libija velika greška Zapada. „Operacija uništenja Libije je bila veoma jednostavna, a ako je nešto jednostavno ne znači da je to bio dobar interes Zapada. Svet je napustio Libiju, Libija je problem i čak ne vidim nikakav koristan dijalog o njenoj budućnosti, prvenstveno mislim na teritoriju sa naftom, ljude koji nemaju budućnost. U prošlosti su Italijani bili povezani sa Libijom, Amerika je prilično daleko, za Italijane to je tradicionalni interes, ali oni ne investiraju. Morate doprinositi novčano, i naravno obuhvatiti i svoje vojnike, iako vidimo da države sve manje žele da angažuju sopstvenu vojsku, niti da je izlože opasnosti, pa stoga nema neke pešadijske ofanzive niti protiv ISIS-a. Ovo nije era Vijetnama, Avganistana, Iraka, ovih dana pritisak civilne populacije u državama ne dozvoljava da se vojska angažuje i umeša u tuđe interese daleko od otadžbine,“ kaže Lapid.

Što se tiče odnosa Izraela i SAD, oni su blisko povezani u mnogim dimenzijama, uključujući održavanje mira, bezbednosti, takođe i biznis jer Izrael ima značajne projekte koje može da podeli sa SAD-om. „Može se reći da jedino postoji personalni problem dva lidera. Smatram da smo povukli loš potez, time što smo uvredili predsednika Obamu, koji je i dalje predsednik i naš premijer je pred Kongresom održao govor protiv predsednika, to je nešto što se ne može lako razumeti, ali to je učinjeno. Ali smatram da su formalni odnosi dobri kao i obično i to je samo konflikt među liderima“, zaključuje sagovornik našeg lista.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh