Gradovi

Sukob Saudijskog i iranskog zvaničnika u Davosu

DAVOS – Saudijski i iranski zvaničnici sukobili su se na sastanku iza zatvorenih vrata u Davosu, koji je sazvan kako bi se dogovorili o mirovnom procesu u Siriji.

Oštra prepirka saudijskog princa Turki Al Fajzala i iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa ponovo je u prvi plan stavila neprijateljstvo dve rivalske zemlje u Persijskom zalivu koje podržavaju suprotstavljene strane u Siriji, Jemenu i Iraku.

Rijad je prošlog meseca prekinuo diplomatske odnose, trgovinske i saobraćajne veze sa Teheranom nakon što su demonstranti upali u saudijsku ambasadu u Teheranu ozlojeđeni zbog pogubljenja poznatog šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji.

Okršaj predstavnika dve zemlje na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu ukazuje na neke od razloga zbog kojih mirovni pregovori o Siriji u Ženevi iduće nedelje, koje podržavaju i SAD i Rusija možda neće početi kako je planirano, ukazuje Rojters.

Nije postignut sporazum ko bi na tim pregovorima trebalo da predstavlja protivnike sirijske vlade predsednika Bašara Asada a pobunjenici koje podržava Rijad traže da Rusija prvo obustavi vazdušne udare u Siriji.

„To je dijalog gluvih“ rekao je jedan od učesnika sastanka koji je želeo da ostane anoniman zbog poverljivosti razgovora, prenosi Rojters.

Zarif je prethodno na konferenciji za štampu negirao da će se održati bilo kakav tajan sastanak sa princom Turkijem, bivšim šefom saudijske obaveštajne služe i ambasadorom u SAD, a Turki je Rojtersu potvrdio da se sastao sa Zarifom i drugima li nije želeo da iznosi šta je u tim razgovorima rečeno.

Sastanku su, kako prenosi britanska agencija prisustvovali i specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura, bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, bivši generalni sekretar Arapske lige Amr Musa, ministri spoljnih poslova Italije i Austrije i funkcioneri iz Turske i još nekoliko zapadnih zemalja.

De Mistura je otvorio satanak rekavši da je vreme za mirovne pregovore jer svi žele političko rešenje za sukob u Siriji.

Međutim nekoliko govornika je pokrenulo pitanje motiva Rusije za intervenciju u Siriji u korist predsednika Asada izrazivši sumnju da Moskva i Teheran uopšte žele dogovor koji bi podrazumevao odlazak Asada.

Zarif je rekao da Iran podržava političko rešenje i da je osmislio mirovni plan od četiri tačke kada je konačno pozvan da se uključi u diplomatske napore za rešenje u Siriji.

Ne imenujući zemlju on je zatim prikriveno kritikovao Rijad osudivši one koji kako je rekao raspiruju i koriste sektaške razlike između muslimanskih šiita i sunita.

Princ Turki je uzvratio oštro kritikujući ulogu Irana u sirijskom sukobu, naveli su učesnici. „Sviđa mi se šta govorite ali kad vidim šta radite onda se pitam,“ rekao je on, prenosi Rojters.

Turki, inače sin pokojnog kralja Fajzala, optužio je takođe Iran da ima 10.000 boraca na terenu u Siriji koji podržavaju Asada, a sirijskog lidera je opisao kao „teroristu koji ubija sopsteveni narod“ i koga na vlasti drži Teheran.

Jedan od učesnika je rekao da su njegove izjave bile oštrije nego što se očekivalo i da su šokirale neke od učesnika sastanka.

AP Photo/Michel Euler

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh