Gradovi

Šulc: Razdvojiti pitanje izbeglica od pristupanja Turske EU

Šulc: Razdvojiti pitanje izbeglica od pristupanja Turske EU

BRISEL – Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da su Turska i Evropska unija ključni partneri, ali da pitanje rešavanja izbegličke krize ne treba dovoditi u vezu sa evropskim integracijama Turske.

„Turska i EU su ključni partneri, ali naše partnerstvo mora biti zasnovano na uzajamnom poverenju“, rekao je Šulc nakon razgovora sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom na samitu u Briselu.

On je rekao da odnos Turske i EU nije jednosmerna ulica. EU se suočava sa izbegličkom krizom bez presedana, ali i Turska, zbog čega je saradnja od ključne važnosti, naveo je on.

Stoga, kako je kazao, borba protiv krijumčara i mreže ilegalne imigracije mora biti prioritet za Brisel i Ankaru, a redamisija je ključno pitanje.

On je ocenio da je planirano ubrzanje primene Akcionog plana EU i Turske je ambiciozno, ali ne i neizvodljivo, kaže se u saopštenju EP.

Turska ne samo da je ključni politički i ekonomski partner EU, već je i zemlja kandidat, rekao je Šulc.

„Ali mora da bude jasno da proces pristupanja i izbegličko pitanje mora da se tretira odvojeno“, naglasio je on.

Pristupni proces mora da se nastavi na osnovu zasluga, rekao je on i dodao da u tom smislu EU obraća pažnju na vladavinu prava, razdvajanje vlasti, slobodu štampe, poštovanje turskih institucija.

Šulc je izrazio zabrinutost Evropskog parlamenta zbog uznemiravajućih događaja po pitanju medijskih sloboda u zemlji, kao što su koraci protiv lista „Zaman“ tokom vikenda.

EU osuđuje terorističke napade na civile i vlasti Turske, a PKK smatra terorističkom organizacijom, ponovio je Šulc dodavši da je Unija zabrinuta zbog situacije na jugoistoku Turske.

Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh