Gradovi

Sumaglica i niska oblačnost ne usporavaju saobraćaj

BEOGRAD – Sumaglica i niska oblačnost su ovog jutra prisutni u većini krajeva Srbije, ali ona za sada ne smanjuje vidljivost u toj meri da otežava vožnju i usporava saobraćaj.

Magle ima na području Požege, Smederevske Palanke, na Kopaoniku i Crnom Vrhu, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMS S).

Zbog povremene kiše ili naglog otapanja snega većina kolovoza je mokra, pa iz ovog udruženja upozoravaju vozače na moguće odrone, na putevima koroz stenske useke i klisure.

Slab sneg povremeno provejava u zapadnim i južnim krajevima Srbije.

Zimski uslovi vožnje zadržali su se na putevima II i III prioriteta u planinskim predelima, pa sa snegom na kolovozu treba računati na područjima Valjeva, Nove Varoši, Sjenice, Ivanjice, Novog Pazara, Dimitrovgrada, Pirota, a slično je i u planinskim predelima timočke i

negotinske krajine.

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra.

Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su

označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Prema posednjim informacijama Uprave granične Policije Republike Srbije na našim terminalima nema dužih zadržavanja putničkih vozila.

Foto Tanjug, J. Pap/ ilustracija, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh