Novosti online

Suroi: Tači nema legitimitet da vodi razgovore o granici

Prištinski pisac i analitičar Veton Suroi izjavio je da su razgovori predsednika Kosova i Srbije o izmeni granica nezakoniti i da Hašim Tači nema legitimitet i ustavni mandat da vodi pregovore o granicama.

U intervjuu za radio Slobodna Evropa, Suroi je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog političke snage ima legitimitet i legalitet da razgovara o granicama, a da to predsedniku Kosova nedostaje.

„Svaki razgovor o granicama je prekoračenje ustavnog mandata (predsednika Kosova)“, kazao je Suroi.

On je naveo da se u slučaju Kosova vode „nezakoniti, neovlašćeni tajni razgovori“ o razmeni teritorija i razmeni stanovništva, što u suštini „ne stvara dobre uslove za odnose dve nezavisne države“.

„Prvo bi Kosovo i Srbija trebalo da razgovaraju o medjusobnom priznanju i o tome kako će kao dve suverene države saradjivati. Nezavisne države mogu posle da razgovaraju o korekciji granica, kao što su to uradile Holandija i Belgija, ali u kontekstu saradnje i dugoročnije, ne u obliku u koji ima etničke komponente“, kazao je Suroi.

Suroi je rekao da bi korekcija granica izazvala tenzije u celom regionu.

„Otvaranje pitanja granica već ima negativne posledice, stvara tenzije, iluzije na Kosovu da će se na taj način regulisati odnosi Kosova i Srbije“, ocenjuje Suroi.

Prema njegovim rečima to ima negativne posledice i na susedne zemlje, kao što su Makedonija i Bosna i Hercegovina.

„Dobro je da je Nemačka, uprkos nepostojanja jedinstvenog stava EU, vrlo jasna, da je protiv podele ili redefinisanja granica. Medjutim, umesto što Nemačka brani Kosovo, Kosovo treba samo sebe da brani“, kaže Suroi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh