Gradovi

Sutra počinje Kopaonik biznis forum

BEOGRAD – Kopaonik biznis forum, 23. po redu počinje sutra i trajaće do 10. marta, a prema očekivanjima organizatora okupiće rekordan broj učesnika do sada – više od 800 predstavnika vlade, domaćih i stranih privrednika, diplomata, ekonomskih analitičara, teoretičara, eksperata…

Kako su najavili organizatori, učesnici foruma pokušaće da kroz argumentovanu, konstruktivnu raspravu sagledaju i analiziraju ključne reformske izazove iz različitih uglova.

Tema ovogodišnjeg foruma koji se održava u Kongresnom centru na Kopaoniku je „Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu“, a tokom tri dana biće održano 20 panela, tri plenarne sesije i pet specijalnih prezentacija.

Skup organizuju Savez ekonomista, Udruženje korporativnih direktora u partnerstvu sa kompanijom Master kard, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji će učestvovati na prvoj plenarnoj sednici 8. marta.

„Više od 20 godina Kopanik biznis forum okuplja veliki broj učesnika, a sada očekujmo oko 850 učesnika, koliko se prijavilo što je impresivna cifra. Biznis forum nije samo rad tokom panela, već je to prilika da ekonomski stručnjaci i privrednici vrednuju efekte reformi, razmene mišljenja kako bismo došli do efikasnih i izvodljivih politika“, kazao je predsednik Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović.

On je naveo da je ovogodišnja tema određena na osnovu rezultata koji su kod nas ostvareni u fiskalnoj konsolidaciji i naporima da se podstakne privredni rast i razvoj.

„Očigledno je da je ključna tema u ovom trenutku kako te dobre kratkoročne rezultate u fiskalnoj konsolidaciji konvertovati da oni budu trajni i održivi, odnosno na koji način eliminisati strukturni deficit . To jeste glavna pukotina u našem privrednom sistemu“, rekao je predsednik Saveza ekonomista.

On je uoči 23. Kopaonik biznis foruma Tanjugu rekao da će preporuka Saveza ekonomista biti da se nastavi sa štednjom, da se radi na eliminaciji strukturnog deficita, kao i da monetarna politika i dalje nastavi sa svojom relaksacijom.

Kopaonik biznis forum želi da pomogne kreiranju društveno ekonomskog konsenzusa za realizaciju najznačajnihi reformskih mera, ističe je Vlahović.

Programski odbor Foruma predvideo je raspravu u okviru tri oblasti- 8. marta – Ekonomske posledice nove realnosti: problem, uzroci i rešenja, 9. marta – Ažuriranje reformske agende: reforma države i restruktuiranje javnog sektora i poslednjeg, trećeg dana – Naredni koraci u sprovođenju reformi.

Za praćenje Kopaonik biznis foruma akreditovano je oko 120 novinara kako iz zemlje tako i regiona, a Novinska agencija Tanjug će i ove godine biti medijski partner foruma.

Selektor Foruma profesor Dragan Đuričin rekao je da će taj skup i ove godine biti mesto razgovora relevantnih ljudi iz sveta politike, privrede i ekonomske nauke.

Ovogodišnja tema odabrana je budući da za razliku od drugih tranzicionih ekonomija Srbija ima kašnjenje u odnosu na performanse EU i iz tog razloga neophodne su višekolosečne radikalne reforme da bi se krenulo na putanju dostizanja i konvergencije, istakao je Đuričin.

Predsednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković rekao je da je povezivanje unutar regiona nasušna potreba njegovog ekonomskog razvoja, kao i da se Zapadni Balkan našao u centru interesovanja EU, što bi trebalo da iskoristimo.

„Konkurentnost se postavlja kao centralni problem svih naših ekonomija i svesni smo da je dostizanje određenog nivoa nacionalne privredne konkurentnosti uslov za prisustvo i opstanak na jedinstvenom evropskom tržištu“, rekao je Mijušković Tanjugu uoči tradicionalnog Kopaonik biznis foruma.

Potpredsednik Hrvatske privredne komore Želimir Kramarić rekao je da je Srbija jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatske i poručio da hrvatske kompanije žele i u budućnosti da ulažu u našu zemlju i povećaju ukupnu robnu razmenu dve zemlje.

„Prema našim podacima u Srbiji u ovom trenutku posluje oko 200 hrvatskih preduzeća (tvrtki kćeri), koje s ostalim preduzećima iz Hrvatske ostvaruju 10 odsto ukupne razmene Hrvatske sa svetom“, kazao je Kramarić Tanjugu uoči tradicionalnog Kopaonik biznis foruma.

Kako su najavili organizatori, na ovogodišnjem biznis forumu učestvovaće premijer Aleksandar Vučić, ministri Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Kori Udovički, Željko Sertić, Aleksandar Antić, Vanja Udovicicć…

Učešće su, između ostalih, najavili i guverner NBS Jorgovanka Tabaković, predsednik SANU Vladimir Kostić, predsednik Master karda za Centralnu i Istočnu Evropu Sajmon Džordž, predstavnici privrednih komora i drugih institucija iz zemalja regiona, pre svega, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije.

Učestvovaće i ambasadori SAD-a, Nemačke, Austrije, Italije, Delegacije EU najznačajniji privrednici iz sektora bankarstva, osiguravajućih kuća, informaciono komunikacionih tehnologija, trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede i farmacije, predstavnici javnih preduzeća, NALED-a, lokalnih samouprava…

Takođe, na forumu će učestvovati i najznačajnji ekonomski teoretičari, predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija, kao i Fiskalnog saveta. Poseban panel biće posvećen predstavljanju investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zaključci sa 23. Kopaonik biznis foruma biće, kao i svake godine, sumirani u dokumentu „Kopaonik konsenzus“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh